I Finnmark pågår det for tiden en voldsom debatt om hvorvidt et fremtidig sykehus skal lokaliseres i Hammerfest eller ikke. I Alta ønsker man en utredning før et milliardbeløp blir investert, men det er ikke Hammerfest, som har hatt sykehuset i alle år, interessert i.

Med en befolkning som er dobbelt så stor i Alta som i Hammerfest, mener altaværingene det må være rimelig at man får et bedre helsetilbud. Altaværingen Kåre Simensen, som i dag sitter på stortinget for Ap, gikk ut og sa at han var for utredning. Dette førte til man i Hammerfest Ap nå forsøker å vrake han fra listen før stortingsvalget.

– Stem Frp

Det siste utspillet fra kommunestyrerepresentant Tommy Berg (SV), får sikkert mange SVere til å sette kaffen i vrangstrupen. Han oppfordrer nemlig altaværingene til å stemme på Frp, fremfor å gi en stemme til hans eget parti.

Berg kritiserer også både Ap og Høyre, med «helsesjef» Ivan Olsen, som leder hovedutvalget for helse- og sosial i Alta, i spissen.

– Han gikk jo veldig høyt ut både i valgkampen og kommunestyret og fronter disse tingene, og vi har et enstemmig kommunestyre står bak at vi skal ha utredning til Alta, hvor vi krever høyere akuttberedskap og fødeavdeling, men jeg har ikke sett noe til de lefsene Ivan Olsen har sendt til meg i går kveld. Det er en helt masse andre ting som står der. Ivan Olsen må spille med åpne kort og si hva planen hans er, sier SV-politikeren, som mener det virker Olsens opptreden minner om lureri overfor velgerne.

Nå oppfordrer Tommy Berg til å legge en Frp- eller Venstre-seddel i konvolutten ved valget til høsten.

– Jeg synes det er veldig bra at Frp og Venstre er så tydelige i denne saken. Det er de to partiene man kan stemme på per dags dato. Denne saken er så viktig for Altas befolkning, at nå må man stemme inn de politikerne som vil ha en utredning, sier Berg.

– Ikke et alternativ

Han er glad stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) er ærlig når hun sier at hun ikke er for noen utredning.

– Da vet man at Arbeiderpartiet ikke er et alternativ ved stortingsvalget. Samme med Frank Bakke Jensen (H). Han har også sagt rett ut at utredning skal vi ikke gå for, strukturen blir som i dag. Da er Høyre også ute av denne dansen. Per dags dato er det bare Venstre og Frp som har vært tydelig nok, sier SV-representanten.

Hør tordentalen fra SV-politikeren i radio-vinduet til høyre i artikkelen!

Han mener det virker som det er et eget sett regler som gjelder for det nordligste fylket.

– Spillereglene gjelder ikke i Vestfinnmark, men de gjelder i resten av landet. Hadde dette vært sørpå, hadde utredning vært en selvfølge, og det er det spillereglene er fra stortinget. Når man skal bruke så mye penger, så skal en utredning ligge bak. Men her oppe eksisterer ikke spillereglene. Vi spiller monopol uten terning, fastholder Berg.

– Det nytter ikke å stemme på SVs kandidat til stortinget dersom SVs kandidat ikke går for utredningen. Hvorfor skal jeg stemme på noen som ikke vil jobbe for en så viktig sak? Denne saken har pågått i så mange år, og vi har faktisk fått et dårligere tilbud enn før, legger SV-politikeren til.

STRIDENS KJERNE: Hammerfest sykehus skal rustes opp, ellers skal det bygges nytt sykehus. Både Ap og Høyre sier nei til å utrede flere alternativer før man investerer et milliardbeløp. De har bestemt seg for at sykehuset skal ligge i Hammerfest.