- Jeg er ufør, har store smerter døgnet rundt, og blir verre for hver gang jeg blir operert. Nå skal jeg opereres igjen for 12. gang. Blir jeg ikke frisk, tar jeg banklån og satser på operasjon i utlandet, sier Nazif Baker Sadiq.

Fortvilet og desperat

Nazif kom til Norge i 1999. Ikke lenge etter fikk han smerter i mageregionen. Smertene forsvant ikke, og etter fem måneder gikk Nazif til slutt til legen. Han ble sendt til Hammerfest sykehus hvor en utenlandsk lege mente han hadde brokk og måtte opereres.

- Både jeg og legen snakket dårlig norsk. Operasjonen skulle bli starten på mer enn 10 år med sterke smerter, depresjon og operasjon etter operasjon for å rette opp feilen etter den første. Resultatet ble at smertene bare ble verre og verre, sier han.

Nazif har droppet medisinen for å kunne møte Altaposten. Uten smertestillende er smertene kolossale, og etter 20 minutter må Nazif dra hjem for å sluke tablettene sine.

- Jeg har spist tusenvis av blant annet Paralgin forte. Da jeg skulle bli operert, for 12. gang, for to og en halv måned siden, fungerte ikke lokaldøvelsen, selv om kirurgen satte tre sprøyter. Han sa jeg generelt hadde spist for mye tabletter slik at virkningen av sprøytene ble borte. Nå skal jeg tilbake, og denne gangen må jeg legges i narkose for å få unna min 12. operasjon. Jeg har arr overalt i nedre del av magen og området rundt.

Familiegjenforening

Altaposten skrev om Nazifs situasjon allerede i august 2004. Den gangen hadde han vært gjennom åtte operasjoner. Han satt da ensom og deprimert i Alta. Kona og deres to barn satt og ventet både på mannen og penger hjemme i Irak. I deres kultur er betyr uførhet null mulighet for inntekt. I tillegg kommer skam for hele familien, foreldre og svigerforeldre inkludert.

- Jeg har nå fått permanent oppholdstillatelse i Norge, og på dagen i går, i 2008, flyttet også kona og barna til Norge etter at vi fikk innvilget familiegjenforening av Utenriksdepartementet. Uten kona mi her, vet jeg ikke hvordan det hadde gått, sier han.

Høylytt krangel

Nazif hevder at to leger i 2007 kranglet høylytt foran ham, på Hammerfest sykehus, angående hans mange operasjoner.

- Jeg har fått vite at jeg aldri hadde brokk, og skulle derfor aldri vært operert. I 2007 lå jeg klar til nok en operasjon på sykehusrommet mitt i Hammerfest. En lege klargjorde meg til operasjon, mens den andre sa rett ut at jeg ikke behøvde denne operasjonen. De kranglet foran meg. Da hoppet jeg ut av senga, kledde på meg og dro hjem, forteller han.

Må lykkes nå

17. april i år fikk Nazif innvilget uføretrygd. Jobben ved Jaro kan han ikke utføre lenger.

- Jeg er desperat. Operasjonen jeg skal gjennom nå, den 12. i rekken og den 9. i Hammerfest, må lykkes. Er den ikke vellykket går jeg til banken og søker om lån, slik at jeg kan opereres i utlandet. Får jeg ikke lån, må jeg be kompisene mine om et privat lån. Situasjonen er helt fryktelig, understreker han.

Nazif har allerede søkt om pasientskadeerstatning. Svaret han fikk var negativt. Siden det nå har gått noen år og situasjonen bare har blitt verre, vurderer han å søke igjen.

Kommunikasjonssjef ved Helse Finnmark, Ivar Greiner, bekrefter at det ved flere tilfeller har blitt operert på feil grunnlag.Greiner påpeker at han ikke kan uttale på spesifikt i denne saken, på grunn av taushetsplikten overfor pasientene. På generelt grunnlag sier han at det kan være vanskelig å finne svar på smerter i lyskeregionen uten å operere.