Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 901 37 819

14 millioner kr i redningsaksjon

Eierne av Aurora kino må inn med 14 millioner kr for å redde kinoen fra konkurs.

- Situasjonen er dramatisk. Enten slås selskapet konkurs eller så må Alta kommune tilføre selskapet fire millioner kr og Tromsø kommune 10 millioner. Valget er enkelt fordi en konkurs vil bety at Alta kommune taper enn ved videre drift, fastslår den ene av Altas representanter i selskapets representantskap, Tommy Berg (SV).Gammel moro

Bak dramatikken ligger en gammel konkurs i selskapet ?Billetten AS? - et selskap hvor Aurora Kino var en betydelig eier. Følgekostnadene av konkursen har alene belastet Aurora Kinos regnskaper med over fem millioner kroner. I tillegg har Aurora dratt med seg underskudd fra 2008, 2010 og 2011 på til sammen 10,1 millioner kr. Det akkumulerte underskuddet har gjort drifta av selskapet svært vanskelig.

- Kritikken mot tidligere økonomisk styring og prognoser var hard fra representantskapet, som hadde møte torsdag. Det hjelper samtidig lite å finne syndebukker. Nå må drifta optimaliseres ut fra edruelige inntektsprognoser, mener kulturpolitiker Berg.- Når du sier dette, betyr det at du forutsetter at Alta kommune går inn med fire millioner kr for å redde Aurora Kino?- Ja, ingen ansvarlige politikere i Alta kan med åpne øyne stoppe drifta av kinoen. Det vil være en katastrofe om en by som Alta ikke skal ha et godt og moderne kinotilbud.Effektiv drift

Fordelingen mellom de to eierne av Aurora kino gjør at Tromsø kommune må ut med 10 millioner kr. I forhold til kommunebudsjettet er det relativt mindre enn Altas andel på fire millioner kr.

- Det blir feil å si at de 14 millionene selskapet forhåpentligvis tilføres er dekning av underskudd. I stedet går kommunene inn og dekker tidligere investeringer ved den enkelte kino, noe som vil lette drifta og sikre ei drift i balanse, påpeker kinosjef Geir Martin Jensen ved Aurora Kino.

Han kan fortelle at drifta har blitt betydelig effektivisert. Kinoen er det siste året blitt digitalisert, men også de ansatte har bidratt sterkt til god effektivitet. De har påtatt seg en rekke arbeidsoppgaver, noe som har gitt betydelig reduserte lønnskostnader.Drift i pluss

Kinosjef Jensen kan nærmest love politikerne at det ikke kommer store økonomiske overraskelser de kommende årene dersom kinoen nå reddes.

- Uten følgekostnadene av konkursen ville drifta av kinoen i 2011 gått i pluss, forklarer Jensen.

Det er noe Tommy Berg kan bekrefte etter å ha satt seg inn i drifta, og han mener de nye besøksprognosene er realistiske.

- Å tro at kinoen i Alta skal ha 70.000 besøkende per år, slik det har vært budsjettert med, er ren ønsketenkning. Nå et besøkstallet justert ned til 50.000 kr, forteller Berg.

Ifølge kinosjef Jensen betyr justeringen at inntektene i budsjettet er langt lavere enn i tidligere budsjett. Nedgang i besøkstallet fra 58.000 i toppåret 2009 til 47.000 i 2011 utgjør 3,8 millioner kr. Det er nå hentet inn gjennom effektiviseringstiltak i drifta.Gode filmer

Tommy Berg skryter av kinosjefen og hans medarbeidere. Han tror de vil utvikle kinoen både til en stor kulturinstitusjon i Alta-samfunnet, men også til en bedrift med bærekraftig økonomi.

- Faktisk er det bare å vente på Tommy Wirkolas og hans nye filmer. Da vet vi at besøkstallet går i været, sier han.

Uten følgekostnadene av konkursen ville drifta av kinoen i 2011 gått i pluss.

Kinosjef Geir Martin Jensen

Utslitte lærere truer med å slutte

Elevtallet økt med over 100. Lærertallet det samme.

Reduserer i vest – øker i øst?

Selv om rådmannen foreslår å bygge ned barnehager på vestkanten, drømmer man i Tverrelvdalen om flere plasser fra høsten.

– Nå er det livsfarlig her

Etter tre måneders mørke skal gatelysene omsider tennes i Bukta.

– For mange kjørte for fort

UP-betjent Arvid Simonsen stoppet sju bilførere på Polhøyden.

Varsler tvangsmulkt

Kommunen har fått nok av campingvogn-vrak.

Ber Erna hjelpe

NRL-leder Ellinor Jåma ber statsministeren gripe inn i reintallssaken.

Innbrudd hos Sisa

Tok seg inn i natt.

Den eldste er over 700 år gammel!

Skattejegeren Jahn Roald har funnet utallige minner fra en svunnet tid. Se bildene!

Her får elevene beskjeden de har ventet på

Ap med gladmelding til vgs-elevene.

Utslitte lærere truer med å slutte

Elevtallet økt med over 100. Lærertallet det samme.

Se Petters Alta-reklame

Tok med dansk tv-team til Hjemmelufttoppen.

Trommet sammen nytt band på rekordtid

Den anerkjente saksofonisten Bodil Niska er blitt syk. Alta jazzklubb byr på gode erstattere.

– Han er fullstendig på bærtur

Tar oppgjør med gruppelederen i Hammerfest Høyre.

Lover å sikre 15-prosenten

Alta-idretten behøver ikke frykte for anleggsutbyggingen.

Debatterer biblioteket som arena for debatt

En ny lov åpner for at folkebiblioteket kan brukes som debattarena. Det har blitt en stridbar sak.