Tror vind kan skape 3000 arbeidsplasser

Mer enn 3000 årsverk vil trengs for å bygge opp vindparken i Kvalsund.

Det var beregningen til administrerende direktør John Masvik i Finnmark Kraft, AS som presenterte mulige ringvirkninger av en vindkraftutbygging i Kunnskapsparken onsdag.

Unik førsterett

Selskapet Finnmark Kraft AS har så langt bare fire ansatte, men kjøper tjenester der de har behov for det. Masvik slo fast at selskapet er i en unik situasjon, fordi de med Fefo som en av eierne, har en førsterett til utvikling i Finmark av fornybar energi. Den planlagte utbyggingen i Finnmark vil dersom alt går etter planen, skje i løpet av de kommende åtte årene.

For å illustrere hvilke ringvirkninger vindkraftutbygging har i et lokalsamfunn, brukte Masvik en overføringsmodell fra en svensk vindkraftutbygging.

Store ringvirkninger

- Den planlagte utbyggingen på Fallerassa i Kvalsund som dreier seg om 140 turbiner, vil kreve 3000 årsverk. Drøyt 1000 av disse vil dreie seg om arbeid med vindmøllene, mens vi tror at 750 årsverk vil være lokalt arbeid under anleggsperioden. I en driftsfase vil det bli mellom 50 og 100 arbeidsplasser og dette er beregnet ut fra en driftsfase på 20 til 25 år for det som investeres i en vindpark nå, sa Masvik.

I dag styres Finnmark Kraft sitt anlegg i Havøygavlen fra Hamburg i Tyskland, fordi det er Siemens som leverer de teknologiske løsningene. Masvik slo fast at man på sikt, forutsatt at man får bygd ut det som planlegges, også vil vurdere en egen driftssentral med styring av anleggene fra Finnmark.

Utviklingen i Finnmark

Hva trengs all denne kraften til, vil mange spørre seg.

- De neste 20 årene står Finnmark overfor betydelige utbygginger. Nussir planlegger gruvedrift i Kvalsund, AS Sydvaranger vil øke sin produksjon i Sør-Varanger, Goliat-utbyggingen er fortsatt drevet med landstrøm, forutsatt at man får byget overføringslinjer, videre er det snakk om Snøhvits tog 2. Vi har et overskudd på kraft i 2011, men i 2020 vil vi stå overfor et betydelig underskudd, sa Masvik. Som sa kraftbransjen samlet kunne se på Finnmark som landets grønne batteri, siden hele 70 prosent av vindkraftressursene i Norge finnes i Finnmark.

- Det er dessuten ikke vindstille samtidig i Hammerfest og Båtsfjord, så forsyningen bør bli rimelig sikker, sa han.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Det er ikke vindstille samtidig i Hammerfest og Båtsfjord, så forsyningen bør bli rimelig sikker.

John Masvik
Leses nå
 

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.