(Foto: Magne Kveseth)

Foto: Magne Kveseth

– Få sykehus nå, Erna!

Erna Solberg fikk klar beskjed fra Kautokeino-kvinnene i går: Få sykehus til Alta!

Høyres partileder tok turen innom Alta helsesenter på sin lille valgturnè i nord. Der var en fødsel rett rundt hjørnet, bokstavlig talt. Kommer babyen raskt og fødselen blir komplisert må de humpe av gårde knappe 300 kilometer. Det mener kvinner fra Kautokeino er en altfor stor belastning.Dramatikk

Katja Keskitalo, storesøster Aili Keskitalo og venninnen Ina Hætta er alle mødre og vet hva dette handler om. De tre kvinnene mener Alta må få sykehus og egen fødeavdeling, mest av alt av hensyn til sikkerheten for mor og barn. Kautokeino har landets lengste vei til fullverdig sykehus med fødeavdeling og med de værforhold vinteren byr på enkelte ganger kan dramatiske situasjoner oppstå.Trenger tilbudet

De tre kvinnene fra Kautokeino krever sykehus i Alta. Søstrene Aili og Katja Keskitalo, samt Ina Hætta mener det er på tide å sette passeren på kartet og ta en beslutning.

- Sykehuset bør ligge i Alta. Vi har ikke flyplass i Kautokeino og beredskapen tilsier ikke at vi kan få hjelp uansett når vi trenger den mest, så vi mener det er et legitimt krav å få fullverdig tilbud i Alta, sier Aili Keskitalo, tidligere sametingspresident. Søsteren Katja som skal føde ville gjerne ha vært på sykehuset, men hun sa hun synes turen blir altfor slitsom og valgte derfor fødestua i Alta.Må styrkes

På fødestua i Alta i går ventet Katja Keskitalo på å føde hennes og Roy Karlsens tredje barn. Høyrelederen Erna Solberg fikk besøke dem på rommet, like før riene var i ferd med å starte.

Beskjeden fra Kautokeino-kvinnene var helt klar.

- Bygg sykehus i Alta med et fullverdig fødetilbud. Det er ikke forsvarlig å måtte ligge i ambulansen nærmere 300 kilometer, sa damene.

Ina Hætta fortalte at det holdt på å gå galt for henne og ett av hennes barn da alle veier var stengte en vinter og Sea King var opptatt på annet holdt. Til alt hell gikk det godt, men kvinnene forklarte at det tilbudet som finnes i dag, bør styrkes med et fullverdig sykehustilbud.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

50 nye mann fra HV klar til leteaksjon i natt

Leteaksjonen etter kvinnen på Sørøya trappes opp i natt etter beordring.

– Trafikken dundrer forbi i 60-sonen

Foreldrene på Raipas bekymret for livsfarlig trafikk.

Kåfjord skole

Ap-roser som visner

– Så klønete at man blir skremt.

– Imponerende på Halddetoppen

Det plasket ned, men både marsjen og Haldde-prosjektet til kulturskolen avsluttet med stil.

anmeldelse

Slogrock stjal showet

Legendene i Moillrock skrudde tempoet opp.

politikk

– Skole og omsorg foran skattekutt

– Arbeiderpartiet prioriterer mer penger til kommunene.

Store mannskaper leter etter kvinnen

– Fjellvant og godt kledd.

– Ikke noe galt med båtene

Frydenbø mener Loppa-fergene er av god kvalitet.