Kan fylle opp halvt budsjett

Blir Falerassa vindpark realisert etter planene kan skattegevinsten for Kvalsund bety mer enn Snøhvit-skatten gjør for Hammerfest.

– Det kan virkelig bli artig å være ordfører i Kvalsund i framtiden. Etter at vi ikke har hatt ei krone til overs for å tenke utvikling, kan vi plutselig være i en situasjon hvor vi kan satse både på gode velferdstilbud og skape nye og varige arbeidsplasser i privat sektor, sier ordfører Tor Arvid Myrseth (Kvalsund sosialdemokratiske liste).

Skattebaronen

I dag kan tre store prosjekt bli realisert i Kvalsund i løpet av kort tid; ny gruvevirksomhet, vindparken til Finnmark Kraft på Falerassa og vindparken til Fred Olsen Renewables på Ulveryggen.

– Blir alle tre realisert etter planene snakker vi om over 100 millioner kr i årlig eiendomsskatt. Det er et helt kommunebudsjett, forteller ordføreren som i 2009 balanserte driftsbudsjettet på 105 millioner kr.

Med utskriving av maksimal eiendomsskatt, syv promille, vil en investering på seks milliarder på Falerassa vindpark, bety 42 millioner i årlig eiendomsskatt.

– Jeg vil tro at det ikke er ubetydelig for en liten kommune, påpeker direktør i Finnmark Kraft AS, John Masvik.

Skole på ønskelista

I Kvalsund har sittende ordfører Tor Arvid Myrseth ei lang ønskeliste. Den toppes av en ny skole der idrettshallen er i dag.

– Vi har gjort Kvalsund til en god kommune å bo i med sterkt begrensede økonomiske ressurser. Får vi bare en del av pengene det nå antydes skal det bli en fantastisk kommune for innbyggerne, lover Myrseth.

Han gleder seg ikke bare over at det er penger i vente. For vindkraftanleggene vil ikke bare gi kommunen skatteinntekter. Det ligger også et stort sysselsettingspotensial. Først under utbyggingsfasen, men også i driftsfasen. Tommelfingerregelen er at hver 15 utbygd MW gir et halvt til ett årsverk i driftsfasen. Falerasa er på 420 MW og kan derfor tilføre 20 til 40 faste arbeidsplasser.

– Arbeidsplasser er like viktig som penger, understreker Kvalsund-ordføreren.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
(Foto: Kvalsund kommune)

Foto: Kvalsund kommune

(Foto: Kvalsund kommune)

Foto: Kvalsund kommune

(Foto: Kvalsund kommune)

Foto: Kvalsund kommune

Leses nå
 

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.

Veterantreff i Langfjordbotn

Bedre og mer kjær som gammel enn som ny.