Rune Østlyngen"/>

Verste flytting på over 20 år

Årets reinflytting fra Sørøya har vært et mareritt.

VERSTE ÅR: Tormod Birkely i Reindriftsforvaltninga er glad årets reinflytting er over. – Det verste året siden 1986, sier han om værforholdene.Foto: Arkivfoto

nyheter

- Når man kikker ut vinduet i Alta, skjønner man ikke at det kan være både storm, øsende regnvær eller et enormt snøfall ute i fjorden. Det verste jeg har opplevd siden 1986, sier Birkely som koordinerer reinflyttingen for Reindriftsforvaltningen.

Vasset i snø

Birkely forteller at de flytter reinen fra kysten til innlandet rundt 8.-9. oktober hvert år. Men i år har forholdene vært ekstreme noe som har medført noen dagers forsinkelse.

- Normalt går det helt greit å flytte på denne tiden. Men i år har utøverne opplevd mange, mange uker med elendig vær. Det har svingt fra silende regnvær til sterk vind. Plutselig kom det i tillegg 70-80 centimeter snø. Firehjulingene måtte parkeres og scootere hentes fram. Det var svært vanskelig å få samlet reinen når folk måtte løpe etter reinen i terrenget med snø til livet, understreker han.

- Å vasse i snø med striebånd mellom seg i 22 sekundmeter vind, er nesten umulig. I tillegg har vi slitt med tåke som har redusert sikten til nesten null, sier Birkely.

Han får støtte fra sin kollega i Reindriftsforvaltninga, Mikkel Ailo Gaup.

- Det har vært svært vanskelige forhold i øydistriktene og snøen ligger faktisk enda noen steder til tross for milde dager i det siste, påpeker han.

Siste lass i natt

Klokken 06 natt til torsdag, ble de siste reinsdyrene satt på land i Saltvika og på Skillefjordneset. Herfra vandrer de hver sine ruter inn til vinterbeitene på vidda.

- Jeg registrerer at mange har reagert på mye rein nede i Alta. Men når all rein nå er på land, jages dyrene til fjells, påpeker han.

I fjor vår mistet reindrifta i distrikt 19D, som flytter dyrene til og fra Sørøya, mange dyr motsatt vei grunnet utsulting.

- Jeg kjenner ikke døde dyr i det hele tatt denne gangen. Det var kun 16-17 rein vi ikke fikk samlet inn og som ble igjen før vi dro i natt. Men disse skal nå fanges og fraktes til fastlandet med bil, opplyser Tormod Birkely.

Altaposten kom i dag ikke i kontakt med reindriftsaktørene i det aktuelle området for kommentarer.