Skal få ned fravær med quiz-kvelder

Sykefraværet i Loppa er på skyhøye 13,6 prosent. Nå prøver kommunen å få ned fraværet med quiz-kvelder.

– Vi vil forsøke å lage en fellesskapsfølelse, slik at folk skal trives og at det i alle fall ikke er på grunn av manglende trivsel at folk velger å ikke komme på jobb, sier personalkonsulent i Loppa kommune, Caroline Standal.

Mangler hender

Sykefraværet som ifølge Kommunal rapport er på urovekkende 13,6 prosent ligger helt i landstoppen. Rådmann Jostein Størdal liker naturligvis ikke statistikken, men mener han har en forklaring.

– Det er mange delforklaringer, men det at vi har en del eldre arbeidstakere som er kronisk syke spiller inn og drar opp langtidsfraværet. I tillegg har vi for få hender i arbeid, særlig innen pleie- og helse. Det fører til mer slitasje for de som jobber innen denne sektoren. Så vi får på en måte en negativ spiral, fastslår rådmannen.

Omplasseringer

Han forteller at kommunen jobber aktivt med å få ned fraværet, blant annet i form av at Loppa har blitt en såkalt IA-kommune. (Inkluderende arbeidsliv).

– Gjennom IA-avtalen forplikter vi oss til å følge opp sykemeldte og prøve å finne alternative arbeidsoppgaver. Selv om de ikke kan jobbe med akkurat det de gjør til vanlig, kan de kanskje gjøre andre oppgaver. Men det er samtidig klart at i en liten kommune som Loppa er det grenser for hvor mange alternativer man finner, understreker han.

Gleder seg til quiz

Caroline Standal sier at kommunen har dialog både med bedriftslederne, NAV, leger, bedriftshelsetjeneste og arbeidslivssenteret i Alta. Dette for at alle involverte parter skal dra i samme retning. Standal sier at kommunen har hatt flere vellykkede omplasseringer innad i kommunen og hun har tro på at IA-arbeidet skal bære frukter.

– Det er det vi håper på og derfor har vi fokus på det psykososiale arbeidsmiljøet. Etter at vi begynte med quiz-kvelder, så merker vi at folk snakker om quizen og gleder seg til neste gang, sier Standal.

Rådmannen forsikrer at de tar det høye sykefraværet på alvor.

– Selv om tallene er stygge, så mener jeg at vi er blitt flinkere på dette området. Det er helt klart at det er viktig å få folk tilbake i jobb. Det gjør noe med folk å bli gående hjemme, bemerker Størdal.

(Quiz er en kunnskapslek hvor lag konkurrerer om å besvare spørsmål).Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
MER MORO: Rådmann i Loppa Jostein Størdal vil ha ned sykefraværet med quis-kvelder.

MER MORO: Rådmann i Loppa Jostein Størdal vil ha ned sykefraværet med quis-kvelder.

MER MORO: Personalkonsulent i Loppa Caroline Standal forsøker å få ned sykefraværet i Loppa ved hjelp av sosiale tiltak.
(Foto: privat)

MER MORO: Personalkonsulent i Loppa Caroline Standal forsøker å få ned sykefraværet i Loppa ved hjelp av sosiale tiltak. Foto: privat

Leses nå
 

– I år slår vi på stortromma

Dagny er en av flere artister som skal lage stemning når City scene fyller ti år.

Mistet lappen

Ung dame for hard på gassen på riksveien.

– Det var en flokk med mennesker

– Politi og ordfører må være med i 17. maitoget i Kautokeino.

– Tror dette er kraftig overdrevet

Altamann mener mopedungdommen får ufortjent mye pepper.

Høy Trump-faktor

Se bildene som får frem Hillbilly-følelsen!

fotball

Strålte i Øksfjord

Mygg- og minilagene fra Alta sørget for fotballfest i Vassdalen.

fotball

Tapte for serielederen

Bjørnevatn ble for sterke på Coop-banen.

– Mange gamle minner her ja

Minner om hva som har foregått inni bilene dukker hyppig opp under et veteranbiltreff.