I mindretall om urfolksavgiften

Styret i Finnmark Ap vil styre urfolksavgiften til Sametinget. Partilederen er uenig.

– Det er ingen dramatikk at jeg tilhører mindretallet, eller at vi for den saks skyld har et flertall og et mindretall, i saken. Tvert om synes jeg det er bra og vil bidra til at vi får en god debatt når saken skal avgjøres på årsmøtet i Finnmark Ap først i mars, slår leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, fast overfor Altaposten.

I mindretall

Partilederen understreker at styret i Finnmark Ap er samstemt i gleden over å få en ny minerallov på plass. Styret mener loven vil være et gode for å drive næringsutvikling på mineralene som Finnmark er rikt på. Det er heller ingen uenighet om at det bør ilegges en urfolksavgift på denne type virksomhet, og at det ikke vil svekke muligheten for grunneiere og kommuner til å få ringvirkninger eller inntekter fra virksomheten.

Lederen kom imidlertid i mindretall i styret når det gjelder hvem som skal disponere og få nyte godt av avgiften.

– Jeg mener at den eller de berørte kommuner, den som avgir areal og får ulempene med gruvevirksomheten eller må tilrettelegge med infrastruktur, også må være den eller de som bør få hoveddelen av urfolksavgiften. Et konkret eksempel er en eventuell gruvevirksomhet i Bidjovagge.Det vil etter min oppfatning være helt feil dersom ikke Kautoekeino kommune er den som også sitter igjen med inntektene fra virksomheten, forklarer partielederen.

Felles disponering

Hun ønsker derfor at urfolksavgiften disponeres i fellesskap mellom Sametinget og fylkestinget, og at inntektene kanaliseres gjennom et fastsatt regelverk tilbake til berørt kommune. Mindretallet peker også på at forutsigbare rammebetingelser er en forutsetning for enhver vellykket næringsvirksomhet. Dette gjelder også mineralnæringen.

– Derfor bør forslaget om en ny minerallov fremmes så snart som mulig, og at avgiftens størrelse også avklares i en slik forbindelse. Da vil de selskapene som ønsker å satse i Finnmark, vite hva de har å forholde seg til, klargjør Ingalill Olsen.

Les hele saken i dagens papiravis!

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør
(Foto: Jarle Mjøen)

Foto: Jarle Mjøen

Leses nå
 

fotball

– Uforglemmelig tur

Reiste hjem fra Russland med mange gode minner i bagasjen.

Flyr høyt over landet

Dette synet møter du på tur over Sennalandet.

– Maksimalt 540 elever på nyskolen

Nyskolen blir kun en tre-paralleller.

Fotball

Ute av cupen

Tapte etter sjansesløseri.

håndball

Får sjansen på talentsamling

23 lokale håndballtalenter skal vise seg frem.

leder

Kravet om bærekraft

– Vi tror den beste økonomien ligger i forebyggende tiltak og bærekraftig drift.

– Politikere gir blaffen i regler

Pålegg fra helsedirektoratet «opp i røyk» utenfor rådhuset.

Fotball

Tar ingen sjanser

Alta IF må la midtbanespilleren hvile.

– Ensomheten er det farligste

30 prosent av jentene i tiende klasse i Alta plages av depressive symptomer.