Som et ledd i Lærlingeløftet har Finnmark fylkeskommune godkjent Finnmarkssykehuset som lærebedrift i ambulansefaget. Tidligere har dette gått gjennom Opplæringskontoret i Lakselv.

– Vi har fått myndighet og ansvar til å ta alt selv, fra faglig oppfølging til administrasjon, sier Grethe Ernø Johansen, prosjektansvarlig for helsefaglærlinger. Finnmarkssykehuset vil fortsatt ta inn så mange lærlinger som faglig og ressursmessig forsvarlig, og Johansen er glad autorisasjonen nå er på plass.

Sykehus og stasjoner

- Veldig fornøyd med at vi nå styrer dette selv. Dette bidrar til å sikre at vi blir en meget god lærebedrift, sier hun.

Fra neste år samle alle lærlingene under eget kontor ved Hammerfest sykehus, og opplæringen foregår ved sykehusene i Alta, Karasjok, Lakselv, Hammerfest og Kirkenes. Samt også ved fylkets 19 ambulansestasjoner.

Elevene går to år på videregående skole før de søker seg til ett av disse stedene for nye to års praksis, og de fleste får velge selv hvor de vil avtjene sin lærlingetid, bekrefter prosjektansvarlig.

Forplikter

Lærlingeløftet er et resultat av en sammfunskontrakt som er inngått mellom kunnskapsdepartementet og partene i arbeidslivet. Målet er 20 prosent flere læreplasser innen utløpet av 2015. Overordnet mål er å forplikte myndighetene og partene i arbeidslivet til å forankre fagopplæringen i alle relevante bransjer og sektorer, og få lærekontrakter til alle elever som ønsker det, kan det meldes.

– En lærekontrakt er en viktig forutsetning for at elevene fullfører yrkesfaglig utdanningsprogram i den videregående skolen, sier Ernø johansen.