– Det er helt utrolig at vi har sentrale politikere på besøk,  inkludert helseministeren som var her sist, uten å klare å fortelle dem at vi ikke godtar at pasientene fra Alta alltid skal havne sist i prioriteringskøen. Dessverre står vi med lua i handa og godtar alt som kommer fra Helse Nord, Finnmarkssykehuset og Pasientreiser i Finnmark, sier Frp-politiker Svein Berg som også sitter i eldrerådet i Alta.

– Er ikke gods

Eldrerådsmedlemmet har  nylig tatt opp pasienttransporten til sykehuset i Hammerfest, og fått rådet med på en knallhard uttalelse der det framkommer  sterk misnøye med at pasienter blir fysisk flyttet fra en ambulanse til en annen når de kommer til Skaidi.  Eldrerådet mener pasienter blir brikker i et spill under ambulansebytte på Skaidi.

– Jeg må gjøre oppmerksom på at det er pasienter vi snakker om, ikke pakker og gods. Byttet skjer under åpen himmel og i all slags kulde, vær og vind. Pasientene føler svært store ubehag ved slike bytter og er redd for følgeskader under store temperatursvingninger. Jeg har selv som alvorlig syk opplevd byttet, og det var ingen god opplevelse, slår Berg fast.

Men i helsebyråkratiet og blant politikerne synes ingen å ta eldrerådet på alvor. Så langt har ingen kommet med et klart svar på hvem som har ansvaret, og hvorfor byttet skjer.

– Egentlig behøver vi ikke noe svar, vi vet at dette handler om penger, og at det er aksept for å behandle pasienter fra Alta på denne måten, klargjør Berg.

– Dårligst behandlet

Berg har også fått oppleve et annet forhold som rammer mange pasienter fra Nordlysbyen. Når en har behov for å bruke tjenestene på UNN kan det bli belastende reise selv om flyene går jevnlig mellom Alta og Tromsø.

– Pasienter fra Alta får ikke dra hjem når de er ferdigbehandlet, men må vente på siste fly hvor billettprisene er rimeligere. Jeg har selv opplevd å sitte på Tromsø med pasienter fra Hammerfest og Harstad-området. For dem var det ikke noe spørsmål. De fikk første fly hjem, mens jeg ble sittende en hel dag å vente på flyplassen. Det er mange som er i mye dårligere forfatning enn det jeg var, og for de er timene på flyplassen uutholdelig, sier Svein Berg og legger til:

– Hvorfor skal pasientene fra Alta behandles dårligere enn pasienter fra andre steder, og hvordan kan vi som politikere godta dette uten å slå handa skikkelig i bordet?