Hvor dette skjer? På Elvestrand.  Ifølge en av grunneierne som har lånt Altaposten bilder av forsøplingen, er søppeldumpingen kanskje det minste miljøproblemet i området.

DUMPET: Et lass med ulike type avfall, inklusiv elektriske artikler, ble dumpet på Elvestrand. Foto: Privart

– Det er selvsagt helt forkastelig at det kjøres søppel hit og dumpes her, men etter mitt syn enda verre at miljøforvaltningen i Alta kommune med åpne øyne lar miljøet i området ødelegges uten å gripe inn. Jeg ufordrer politikerne i valgkampen om dette er greit, sier grunneieren når vi tar kontakt. Han gremmes over det som skjer, men vegrer seg for å stå fram i frykt for å bli oppfattet som sur og egoistisk.

LA IGJEN NAVN: Søppeldumperen la igjen korrespondanse og faktura med navn og adresse blant avfallet som ble dumpet. Altaposten har sladdet navnet. Foto: Privat

Altas største campingsplass?

Området på Nedre Elvestrand inn mot Altaelva er store deler av barmarkssesongen sterkt belastet. Ifølge lokalbefolkningen har de perioder av året Altas største campingplass rundt seg. Et yrende folkeliv knyttet opp til fiske i Altaelva.

– Området er i ferd med å bli ødelagt. Det er lovet tilrettelegging fra kommune, men ingenting skjer. Et eneste utedo finnes, og det er fullt på et øyeblikk. Da kan alle tenke seg hva som skjer. I tillegg flyter det med søppel, og det minste kunne det vært en satt ut en søppelcontainer, påpeker grunneieren.

Aske-levering

Altaposten hadde tidligere i sommer hatt en nyhetsreportasje som viste at komunens miljødetektiv har vært aktiv i området, men da overfor en grunneier som hadde brent noe bygningsmateriale med mer. Vedkommende fikk pålegg fra kommunen om å ordne opp. I vedtaket fra kommunen heter det at «Avfallsrester etter brenning skal fjernes og leveres godkjent avfallsmottak. All aske etter brenning fjernes og leveres godkjent avfallsmottak. Dere må kunne dokumenter for oss at avfall er levert til avfallsmottak. Ta derfor vare på kvitteringer ved levering.»

– Helt grei reaksjon fra Alta kommune. Jeg skulle bare ønske at det ikke stoppet med dette, sier bålbrenneren.

Hva han betalte for å levere asken hos VEFAS mener han ikke er så nøye.

– Bare noen kroner, en sumbolsk sum.

Hos kommunen fikk han vite at asken var spesialavfall og at den skulle leveres inn hos VEFAS hvor den skulle kapsles inn slik at det ikke kunne komme avrenning til grunnvannet.

Altaposten har i kommunens postliste funnet kvitteringen på innlevering fra en annen bålbrenner. Den viser at askerestene levert til VEFAS på Stengelsmoen avfallsplass har kostet bålbrenneren 1960 kroner.

Ingenting skjer

Beboerne i området har over tid reagert. De ønsker at noen skal ta ansvar, og tilrettelegge for aktiviteten og sikre mot miljøslitasje.

– Jeg har vært i kontakt med ALI og Tor Erland Nilsen om de kan gjøre noe, men fått tilbakemelding om at ALI og Alta kommune har en avtale hvor kommunen har ansvaret for tilrettelegging, inklusiv do og søppelcontainere, fra brua i Øvre Alta og ned munningen. Kommunen sier imidlertid at de ikke har planer om å gjøre noe?