Venstres Trine Noodt gir kvinnenettverket i Alta Ap æren for å ha startet kampen for fødeavdeling og  fullverdig sykehus i Alta, men håper at alle partiene i Alta vil kjempe for konsekvensutredning og for fødeavdeling. Ikke bare snakke om det.

– Vi må alle vise at vi mener noe med å kreve et anstendig helsetilbud for en by på Altas størrelse. Helse Nord har selv i sine utredninger sagt at ingen by i Norge på Altas størrelse er i nærheten av å ha så lang vei til fødeavdeling og sykehus. Uten at vi står sammen og forteller både fylkesparti, stortingsrepresentanter og regjering at vi har krav på samme trygghet for liv og helse som andre i Norge, kommer vi aldri noen vei, klargjør Noodt.

En bløff

Hun hørte helseministeren på riksdekkende TV-debatt på NRK slå fast at det bygges et nærsykehus med indremedisinsk akuttilbud i Alta. Noodt og Londal lar seg ikke begeistre, og konstaterer at nærsykehuset framstår som en politisk bløff og at helseministeren ikke har dekning for det han hevdet i debatten.

– Utbyggingen i Alta blir ikke det tilbudet helseministeren lovet i TV-debatten. Bare timer før TV-debatten gjorde Altaposten et intervju med direktøren i Helse Nord. Her fortalte han at det ikke er avklart om det blir det indremedisinske akuttilbudet helseministeren gjorde et poeng av i debatten. Helseministeren lovet at Alta Nærsykehus skulle behandle 80 til 85 prosent av pasientene i Alta-omådet, men er det mulig når alt av sykehussenger, fødeavdeling og akuttilbud ifølge helseministeren skal være ved Hammerfest sykehus? spør Noodt og Londal retorisk.

Røntgen-tilbudet

Venstre-toppene frykter at Høyre dobbeltkommuniserer sin sykehusstøtte, og at når det kommer til stykket er fornøyd med «smulene» som kommer under navnet Alta Nærsykehus.

– Vi er veldig skuffet over helseministeren, ikke bare fordi han ikke vil ha fakta på bordet gjennom en helhetlig konsekvensutredning, men mest av alt for arrogansen når han avviser å ta et enstemmig kommunestyre i Alta på alvor og samtidig slår fast at det er han som bestemmer. Og Høie vil ikke tillate noen konsekvensutredning av strukturen.

– Røntgen-tilbudet forteller veldig mye om Altas kamp. Altas innbyggere måtte gå til innsamlingsaksjon for å få nytt røntgenutstyr. Når ideen om CT og MR ble lansert,  ble det møtt med at det var fullstendig urealistisk og et helt urimelig krav. I dag har vi kun et konvensjonelt røntgen, åpent fra morgen til klokken 16.00. Det er rett og slett skammelig. Venstre ber velgerne om tillit, slik at vi kan få gjort noe med dette, og vi har både fylkesparti og partiet sentralt med oss i kravet om konsekvensutredning, slår Trine Noodt fast.

Ingen Alta-sak

Hun forteller at Finnmark Venstre var skeptisk til sykehus i Alta, men ble overbevist da tallene for både fødende og andre pasientbehandlinger ble lagt fram.

– Da skjønte Finnmark Venstre at dette ikke er en Alta-sak, men en sak som er viktig for hele Finnmark. Skal vi reise vekk helsekronene for at sykehuset ligger langt fra der pasientene bor, blir det mindre penger til behandlingstilbud i hele fylket. Derfor er Finnmark Venstre mot bruke to milliarder på et nytt sykehus i Hammerfest og støtter et fullverdig lokalsykehus i Alta, forklarer Raymond Londal.

Venstre har fått spørsmål om de tar selvkritikk og kunne gjort ting annerledes i inneværende periode.

– Kommunestyrets behandling av sykehusstruktur skulle vi ønske hadde vært mer samlende og tydelig på kravet om en utredning i de ulike høringsprosessene. Heller ikke informasjonen ut til foreldre og publikum om nye kretsgrenser for skolene i Alta ble god. Det skapte større forvirring enn oppklaring, innser ordførerkandidat Noodt.

Dobbel kvote

En annen sak hvor Venstre skiller lag med andre parti lokalt i flyktningsaken. Venstre mener Alta kommune bør kunne ta i mot flere flyktninger enn i dag.

– Alta kommune bør bosette flere flyktninger, rundt 60 personer per år, og øremerke integreringstilskuddet konkrete tiltak som flyktningetjenesten, VO-senteret, barnehager, SISA. Vi bør i større grad yte tilskudd til frivillige lag og foreninger som gir et godt tilbud. Økt bosetting vil gi nok statlig integreringstilskudd til å gi god kvalitet på tjenestene og integreringsarbeidet.

-------------------PRESENTASJON TOPP-KANDIDAT------------------------

Leder: Raymond Londal

Medlemstall i lokallaget (Alta):

Antall representanter i kommunestyret inneværende periode: 3 (4 etter 2014)

Realistisk mål for representasjon i kommende periode (egenvurdering): 4

VIKTIG STØTTE: Trine Noodt og Alta Venstre har fått løfte fra Venstre-leder Trine Skei Grande om at Venstre som støtte parti for regjeringen vil bruke så mye press som nødendig  for å sikre at sykehusstrukturen i Finnmark blir konsekvensutredet før det investeres milliardbeløp her. Foto: Jarle Mjøen

Trine Noodt har vært sentral i Alta Venstre gjennom flere kommunestyreperioder, og hun og Venstre ble en av valgvinnerne ved siste valg. Det ga henne for første gang muligheten til å komme i posisjon, og Noodt har ledet hovedutvalget for kultur og oppvekst. Etter at Høyre tok brudd med sine samarbeidskamerater i Frp, Venstre og Kystpartiet, har Venstre dreid over mot Ap og SV. Noodt og hennes varaordførerkandidat Raymond Londal har klart kunststykket å få fylkespartiet med på å støtte at Alta skal ha et fullverdig lokalsykehus, og Venstre har tatt en ledende posisjon i kampen for bedre helsetjenester til befolkningen.

----------------------- FASTE SPØRSMÅL----------------------

–  Hvilke grep skal tas for å få en bærekraftig økonomi, og kan ditt parti garantere positivt netto driftsresultat, og på hvilket nivå?

– Alta kommune må omstille driften til i større grad å ligge på landsgjennomsnittet av kostnader i sammenlignbare kommuner. Vi vil ha inndekning for nye tiltak, og være varsom med store låneopptak. Vi vil ligge på netto driftsresultat på 2 % som anbefalt.

– Vil dere øke inntektene gjennom eiendomsskatt?

– Dersom statens overføringer til Alta kommune går ned, vil Venstre vurdere egne inntekter, herunder eiendomskatt på verker og bruk, ikke privat bolig.

– Alta har lave kommunale avgifter sammenlignet med andre kommuner. Er det forsvarlig å øke avgiftsnivået innen selvkostområdet for å få bygd ut infrastruktur?

– Nødvendig infrastruktur må til dersom Alta skal vokse. Venstre vil ha en kritisk gjennomgang av selvkostområdet, for å forsikre at vi ligger på riktig nivå før en eventuelt åpner for en økning av avgiftene for å få gjennomført nødvendige investeringer i infrastruktur.

– De fleste er enige om at driftsnivået må tas ned uavhengig av økte inntekter (eiendomsskatt). Hvilke områder skal skjermes, hvilke områder får mindre penger å rutte med?

– Barnehagene, skolene og barn- og ungetjenesten drifter innenfor landssnittet, og må fortsatt ligge der. Kulturbudsjettet er på et minimum og trenger en styrking. Dagens fordeling mellom tjenesteområdene må vi fortsatt leve med, og hvert tjenesteområde må omstille innenfor egne rammer, slik at vi i større grad klarer å få kostnadene ned på landssnittet.

– Tomteprisene i Alta er på vei opp mot millionen for normaltomter. Vil dere sette inn tiltak for å få rimeligere tomter, og eventuelt hvilke tiltak?

– Vi vil legge til rette for enda flere tomter i by og bygd, og det bør til enhver tid være minst 40-50 kommunale ledige tomter. Vi vil selge ut rimelig de tomtene som over mange år har stått usolgt og sette i gang pilotprosjekt for rimelige leiligheter for lavinntektsfamilier, der familiene får eierskap gjennom å leie.

– Hva vil dere gjøre for å stimulere lag/foreninger til høyere aktivitet og dermed bedre folkehelse?

– Merke flere turløyper, satse på sykkelstier og friluftsområder for bevegelseshemmede,  utvikle flere gode tilbud i samarbeid med lag/foreniniger. Styrke kultur sin post til fordeling til frivillige lag og foreninger, med midler fra et eventuelt årsoverskudd. Utbetale hele 15% tilskuddet når anlegg står ferdig, og være en pådriver for at staten utbetaler sine spillemidler til idretten.

– 15-prosent ordningen har vært en suksess. Hvordan skal den videretutvikles og hvilke anlegg bør Alta kommune realisere i egen regi neste periode?

– Idretten må få hele beløpet utbetalt når anlegget står ferdig for å unngå kapitalkostnader. En fullverdig spilleflate ved Kaiskuru nærmiljøsenter skal realiseres, og kommunen bør bistå i arbeidet med å realisere en ridehall. Finne lokaliteter for e-sport.

– Fortell velgerne hvordan dere vil organisere Alta kulturskole og hvor mye ressurser det skal legges i skolen?

– Alta kulturskole fungerer godt i dag. Åpne for et samarbeid med private tilbydere som kan supplere skolen faglig. Nye lokaler må planlegges og prioriteres. Et samarbeid med kunstfagundervisningen i skolene i forhold til å styrke kulturskolen med lærerressurser er ønskelig.

– Hvordan vil ditt parti styrke kulturlivet og sørge for at vekstsenteret skaper trivsel og bolyst i lokalsamfunnet?

– Styrke midlene til fordeling til kunst og kulturarrangement, arbeide for flere kulturarenaer, som f.eks. en blackbox. Være en aktiv samarbeidspartner for kulturlivet og arbeide for en statlig finansiert kunstinstitusjon lagt til Alta. Markedsføre Alta som kulturhovedstaden i Finnmark. Arbeide for å etablere en filmfestival.

– Vil konkurranseutsetting for renhold bli videreført og eventult utvidet. Står nye områder for tur for privatisering?

–  En god tjeneste, både for arbeidstaker og mottaker, er det viktigste – ikke hvem som driver tjenesten. Dersom renholdstjenestene kan gis gjennom private, innenfor det regelverk som gjelder i arbeidslivet, er Venstre åpne for at flere oppgaver innen renhold kan utføres i regi av private rengjøringsfirma. Forutsetning for en utvidelse av kjøp av renholdstjenester, er at ingen kommunalt ansatte blir sagt opp.

– Vil ditt parti aktiv kreve/jobbe for:

– Fødeavdeling (sykehusstandard): – Ja

– MR maskin innstallert/tatt i bruk 2017: – Ja

– Full konsekvensutredning av sykehusstruktur før det gjøres vedtak om innhold i nytt sykehusbygg i Hammerfest: – Ja

– Full døgnkontinuerlig akuttberedskap for indremedisin i tråd med definisjonen til nærsykehus: – Ja

– Hva vil ditt parti gjøre for at Alta kommune skal bli en ja-kommune for å skape økt byggeaktivitet?

– Innføre tidsfrister for behandling av søknader, og tilpasse bemanningen til søknadsmengden. Bedre samkjøring av informasjon ut til publikum i forbindelse med svar på søknader der flere kommunale tjenesteområder er involvert.

– Hvordan vil dere realisere og finansiere utvidelsen av rullebanen på Alta Lufthavn?

– Gjennom tett dialog med Venstres stortingsgruppe. Venstre har i sitt forslag til statsbudsjett foreslått å ta i bruk deler av Avinor sitt overskudd til å finansiere en utvidelse av rullebanen i Alta. Skape en dialog med Avinor og luftfartsmyndighetene for å synliggjøre samfunnsnytten.

– Både avlastningsveien og ny trasé for RV93 i Eiby er langt unna realisering. Hva kan gjøres?

–  Ny trase gjennom Eiby må prioriteres av fylkestinget i den kommende perioden, og det haster. I samarbeid med fylket søke om statlige midler til bygging av gang- og sykkelsti gjennom Eiby.  Avlastningsveien må meldes inn som 1. prioritet til nasjonal transportplan, også av fylkestinget.

– Bør lakseslakteriet på Langnes realiseres raskest mulig, eller bør hensynet til villaksen og miljøet bremse volumøkningen for oppdrett i Altafjorden?

– Volumøkning i Altafjorden må stanses inntil havbruksnæringen er bærekraftig og over i lukkede anlegg. Dersom lakseslakteriet dimensjoneres for mer volum enn dagens nivå, må dette løses gjennom økning i rømningssikre anlegg som ikke truer villaksen og det marine miljø i Altafjorden og andre havområder.

–  Hvilke tiltak mener partiet er viktig for å skape nye/sikre eksisterende arbeidsplasser, vekst og utvikling i Alta?

– Det skal være lett å starte egen bedrift i Alta med tilrettelegging for grundere, og utvikling av eksisterende bedrifter. Flere statlige arbeidsplasser.  Forutsigbare rammebetingelser gjennom kommunens planverk. Venstre vil etablere en ny næringshage for kulturnæringer. Sikre god infrastruktur inn og ut av Alta, og bedre flyrutetilbudet. Flere boliger og tomter, og trygge nærmiljø med skole og fritidsaktiviteter.

– Er det saker/opptreden av partiet i løpet av inneværende kommunestyreperiode dere i ettertid skulle ønske hadde vært handtert annerledes?

– (se hovedsaken).

– Hvem bør bli ordfører de neste fire år? Hvilke parti ønsker dere å samarbeide med?

– Trine Noodt bør bli ordfører. Venstre er åpen for å skape et forpliktende flertall i neste periode, sammen med de partiene vi kan bli enige om hva som er den beste veien videre for Alta-samfunnet.

---------------------------EKSPERTVURDERINGEN-------------------------------

Altapostens redaktør Rolf Edmund Lund tror Venstre kan gjøre et godt valg.

– Venstres klare standpunkt i sykehussaken vil gi partiet oppdrift i valget, men jeg er mer usikker på om de gamle «venstrelærerne» er like tilfreds med uviljen til omstilling i Skole-Alta. Å beholde alle skolene som i dag kan ha sin pris når det gjelder innhold. Ellers har Venstre skiftet leir i løpet av perioden og mange er nok usikre på om en stemme til Venstre bidrar til å tildele  Ap eller H/Frp ordførerklubba. Til gjengjeld kan partiet selge seg dyrt når det skal forhandles i etterkant, sier Lund.

-----------------------------------------------

Venstres liste i Alta

1 Trine Noodt, Midtbakken

2 Raymond Londal, Kaiskuru

3 Eilert Isaksen-Warth, Hjemmeluft

4 Kjersti Bang  Aronnes

5 Per Tore Bech Nygår, Elvestrand

6 Julie Povenius , Aronnes

7 Leif Gøran Wasskog, Tverrelvdalen

8 Marit Johnsen,  Kaiskuru

9 Asbjørn Danielsen, Kåfjord

10 Lisa Monika Haug, Gakori

11 Tommy Hæggernæs, Gakori

12 Hilde Mari Wenstad, Amtmannsnes

13 Thomas Vordal,  Amtmannsnes

14 Hanne Viviann Sandnes,  Midtbakken

15 Hans Jørgen Strøm, Skoddevarre

16 Sølvi Kristin Pettersen, Hjemmeluft

17 Helge Kaspersen, Breverud

18 Merete H. Bergly, Hakkestabben

19 Per Olav Solbakken, Sentrum

20 Katarina Bellika, Apanes

21 Roar N. Volden, Mathisdalen

22 Elin Malene Ingebr. Berg, Amtmannsnes

23 Sivert Isaksen-Warth, Hjemmeluft

24 Kjell Arne Johansen, Thomasbakken

25 Arnt Ivar Pedersen, Midtbakken

26 Håvard Fagerhaug, Kaiskuru

27 Bendik Dahlsleth, Kaiskuru

28 Jintana Johannessen, Midtbakken

29 Eqbal Akhlaghi, Elvebakken

30 Trond Jenssen, Elvebakken

31 Marit Barbo, Raipas

32 Johan Mathis P. Tornensis, Hjemmeluft

33 Gry Elisabeth Hætta, Kviby

34 Ken Roger Småvik-Jensen, Kaiskuru

35 June Birgitte Karlsen, Aronnes

36 Jakob Noodt Westphal, Midtbakken

37 Kenneth Romsdal Knudsen, Øvre Alta

38 Jostein Vaskinn, Talvik