På grunn av den store tilstrømningen av flyktninger til landet, får Alta 40 nye mindreårige asylsøkere. Det ble bestemt av UDI på torsdag. Dermed blir det planlagte asylmottaket på Nordlys hotell gjort om til et midlertidig mottak for enslige mindreårige.

– Hele Europa må stille opp nå. Det må vi også. Jeg anmoder Alta-samfunnet om å ta godt imot dem, sier ordfører Laila Davidsen.

UDI oppretter åtte nye mottak i Nord-Norge. Fem i Nordland, to i Troms og ett i Finnmark. UDI øker dermed fra 223 til 543 enslige mindreårige plasser i Nord-Norge.

Fra flere land

Ungdommene er i alderen 15-18 år, og har reist alene fra land som Afghanistan, Eritrea og noen fra Etiopia og Syria.

– Jeg trodde det ville være flest fra Syria akkurat nå?

– Syrerne kommer gjerne i familiegrupper eller med andre omsorgspersoner, men noen enslige syriske barn er det også, forklarer Bjørn Fridfeldt i UDI Nord.

– Når vi har husrom, får vi også ha hjerterom, sier Davidsen.

Venter på å bosette

I tillegg har Alta kommune sagt ja til å ta imot 30 flyktninger for bosetting.

– Vi venter bare på tildeling. Den største utfordringen er å skaffe boliger, noe administrasjonen må gjøre. Og her må jeg få komme med et lite hjertesukk; jeg skulle ønske staten kom med et ekstra tilskudd til etablering av boliger, når de vet at det er det som er problemet rundt omkring i kommunene, slår hun fast.

Ikke siden Bosnia

Ikke siden krigen i Bosnia har det kommet så mange asylsøkere til Norge. Norge har fått veldig mange enslige mindreårige til landet. Derfor har UDI satt igang ekstra tiltak for å finne plasser i all hast.

– Det er flest gutter, men noen jenter kommer det også. De plasserer vi bare i mottak som er bygd slik at jentene får være avskjermet fra guttene, forteller Bjørn Fridfeldt i UDI Nord.

Ungdommene som kommer til Alta skal få norskopplæring på ordinær måte via det kommunale apparatet.

– Hero vil også legge til rette for meningsfylte aktiviteter, så de unngår å bli rammet av det man i forsvaret kaller «brakkesjuka», sier han.

– Ta imot dem

Han oppfordrer lokale lag og foreninger om å se litt ekstra til disse ungdommene, om de har noe de kan være med på, enten det er idrett, håndverk, musikk, husflid, eller andre ting som kan fylle hverdagen.

– Det er helt fantastisk hvis man kan tilby ungdommene å komme på treninger, om noen har ekstra treningsutstyr, fotballsko og lignende. Det å få lov til å være sammen med norsk ungdom kan gjøre stor forskjell. Det kan jo komme noen som er et skikkelig talent, sier Bjørn Fridfeldt.

Allerede 1. oktober vil de første være på plass. Hero kommer innen kort tid til å invitere til åpent møte, så de som har spørsmål og ønsker informasjon, får det.

– Jeg håper Alta tar godt i mot disse ungdommene, sier Laila Davidsen.