Varelageret i de to Hauans-butikkene var nemlig kraftig oppblåst da Hagen kjøpte det 128 år gamle handelshuset i januar i 2014. Det visste ikke Hagen, og det skulle ta åtte måneder før han fikk full oversikt. Da måtte han ta en kraftig nedskrivning.

– Vi har bokført et underskudd på 14 millioner kroner for 2014. Det er mange årsaker til det, men hovedgrunnen er at jeg har et annet syn på verdivurderingen av aktiva i selskapet enn de forrige eierne, sier Toralv Gunder Hagen til Altaposten.

Ryktene i bransjen er sterke på at Hauans AS nå er så skakkjørt at skifteretten venter. Det avviser Hagen på det sterkeste.

Fylte på 8,5 millioner

– Vi skal ikke i skifteretten, det er bare tull! Jeg har fylt på med 8,5 millioner kroner og nå er økonomien i selskapet helt grei. Kapitaltilførselen skjedde i januar, og siden har selskapet håndtert sin egen virksomhet uten hjelp, sier Hagen.

Det var historisk og nostalgisk schwung over det da familiene Hagen og Hauans annonserte oppkjøpet i januar i fjor. De to eldste handelshusene i Hammerfest shaket hands, og begge parter virket fornøyde med at Hauans-konsernet byttet eier og at selskapet forble på Hammerfest-hender.

Det spørs om forholdet mellom de to familiene er like hjertelig i dag.

– Virksomheten er solgt for nesten to år siden, så dette har jeg ingen kommentar til, sier tidligere eier og daglig leder Iver Hauan til Altaposten.

Hagen avviser at han føler seg lurt av Hauan-familien.

– Det lå en del usikkerheter knyttet til verdien av varelageret, men jeg kan ikke si at jeg føler meg lurt. Det som skjedde var at vi hadde en full gjennomgang sammen med ny revisor, og da oppdaget vi at aktiva var overvurdert. Det skjedde i sammeheng med at vi byttet ledelse i selskapet, sier Hagen.

Underskudd år etter år

– Varelageret var revisorgodkjent, hva tenker du om revisors jobb?

– Revisor kan bare gjøre en jobb utfra opplysningene som er tilgjengelige, og det er vanskelig å imøtekomme verdivurderingen som gjøres av bedriften selv, sier Hagen.

Hauans AS har hatt røde tall i seks av de sju siste årene. I de seks årene før de ekstreme nedskrivningene i 2014 og ditto underskudd på 14 millioner, hadde bedriften et samlet underskudd på tre millioner kroner. Det virket ikke avskrekkende på en offensiv Hagen da han bestemte seg for å kjøpe motorforretningene.

– Det har vært flere krevende år med røde tall, og det er det jeg mener at jeg har kompetanse til å påvirke, slik at vi kommer i overskuddsposisjon igjen, sa Hagen til Altaposten i januar i 2014.

Bedre i 2015

Da visste han naturligvis ingenting om tapsbomben som lå skjult, og som han måtte blåse åtte måneder senere. Men nå har han gjort seg ferdig med tidenes råeste ryddesjau i bilbransjen i vestfylket, og ser optimistisk på framtiden.

– Det er en ganske oppegående og motivert gjeng som jobber i selskapet, med kunnskaper og ståpåvilje, så det skal bli mulig å lage butikk av dette, mener Hagen.

– I antall enheter ligger vi på budsjett i år, men vi har en klar forventning om å øke salget. Samtidig hadde vi ambisjoner om å balansere drifta i 2015, men ser at vi har et underskudd på 700.000 kroner etter juli, og nok får et tap til slutt på en million. Men i dette ligger det mange ulike omstruktureringstiltak som er gjennomført, og som vi vil se effekten av i 2016, sier Hagen.

Nylig satte han seg selv inn som styreleder, og «degraderte» Gunn Elvine Paulsen til styremedlem.

– Det er fordi jeg ønsker å være litt mer med direkte i drifta, begrunner Hagen.

Styret består forøvrig av Roger Bloch, Berit Erdal og Espen Halvard Hansen.