Det fastslår både Grieg Seafood og Loppa kommune.

– Jeg skjønner ingenting. Jeg har hatt telefonstorm etter at påstandene ble fremmet. Da er det greit at ryktet stanser nå, sier ordfører Jan Eirik Jensen til Altaposten.

Påstander under debatt

Det var under helgas partilederdebatt i Øksfjord samfunnshus, at det ble hevdet fra salen at Grieg ville flytte innkjøp til Alta. Årsaken skal være de kraftfulle påstandene mot oppdrettsnæringa fra varaordfører Torbjørn Johnsen (H). Siden har irritasjonen vokst i Loppa-samfunnet. Skal virkelig en bedrift som er så massivt til stede ikke handle lokalt.

– Jeg har hørt både ryktet og fått bekymringsmeldinger, blant annet fra sentrale politikere som var tilstede i samfunnshuset. Jeg måtte til slutt ta kontakt med Grieg for å høre om dette medførte riktighet, sier Jensen,.

Fra Grieg var saken klar.

- Ingen der kjennes ved noe brev. En ting er i hvert fall sikkert, hit til rådhuset og til mitt kontor har det ikke kommet noe sånt brev fra Grieg, sier Jensen.

At oppdrettsnæringen er en aktør som tar og ikke gir, som på linje med reindriftsnæringen kun legger igjen skit etter seg i Loppa kommune, ble sagt fra talerstolen under det felles kommunestyremøtet i august i år. Brannfakkelen kom fra Loppas varaordfører Torbjørn Johnsen (H).

Meget velkommen

–  Folk snakker, og det er greit å stoppe sånne rykter. Det gikk på at Grieg ville handle mindre lokalt, bruke slippen mindre, den slags ting. Men det stemmer ikke, sier Jensen. Rett nok har Griegs ledelse sagt at de satte liten pris på uttalelsen fra varaordfører, men fant det samtidig betryggende at ordføreren så raskt tok på seg hjelm og jakke og slukket branntilløpet fra talerstolen. Her sa han seg dypt uenig med sin varaordfører, og ønsket næringen fortsatt velkommen i kommunen.

– Det gjorde jeg, for Loppa er og forblir en oppdrettskommune, kommenterer Jensen. Når det er sagt, han minner om at også oppdrettsnæringen omstiller seg. Eksempelvis kan nye og mer vedlikeholdsfrie fórbåter bety mindre tid på lokal verkstedslipp.

Han kan berolige: – Grieg skal kjøpe tjenester lokalt som før, og er faktisk omtrent like klar som oss på at statlige avgifter burde gå til kommunen hvor verdiskapningen finner sted, sier ordføreren.

–  Jeg syns det var uheldig sagt av Torbjørn, men det må han stå for selv. Gjort er gjort. Vi bærer ikke nag til noen. Det gjør ikke oppdretteren heller, i alle fall om vi skal tro det de har sagt til meg. Brev? Nei, da hadde det ligget på mitt bord nå, sier Jensen.

– Ukjent for oss

Grieg Seafood sier de har ingen tanker om å boikotte noen som helst, og slettes ikke Loppa næringsliv.

– Helt ukjent for oss. Ingen her har skrevet noe som helst brev til Loppa kommune om den saken her, sier Villy Egon Johansen.

Johansen er teknisk sjef for Grieg Seafood, og sjekket opp saken internt før han med hundre prosent sikkerhet kunne melde til Altaposten at brevet kun er et rykte.

– Grieg Seafood har ingen interesse av å boikotte noen. Vi kjører på som vanlig i Loppa, og har bare ønsker om å utvikle oss. Næringslivet lokalt brukes på helt vanlige vilkår, sier han.

Med i beregningen

- Det signaliseres redusert behov for lokale tjenester på grunn av nytt og bedre ustyr, men altså ingen kobling her?

– Nei. Overhodet ikke. Men som du sier, nyere utstyr er billigere i drift, og dette ligger selvfølgelig inne i vurderingen når vi går til innkjøp. Slik sett er vedlikehold og kjøp av lokale tjenester med i beregningen, sier teknisk sjef, som avviser en hver tanke om å legitimere eventuelt redusert behov for lokale innkjøp under henvisning til et utspill fra varaordfører.

– Vi har et godt samarbeid med næringslivet og kommunen, og ønsker selv å være en sterk aktør. Vi har det bra i Loppa, og sånn skal det fortsatt være, avrunder Johansen.