– Uansett hvem som får velgernes tillit og styrer Alta etter valget; skolestrukturen må fastlegges for de neste 30 år. Frp og min ambisjon er at vi uansett om vi er i posisjon eller opposisjon skal bidra til at vi får et vedtak som avslutter debatten som har pågått de siste fire fem årene, sier Berg, som topper lista til Frp. Han legger ikke skjul på at fire år som varaordfører har gitt mersmak.

Haster

Varaordføreren tar selvkritikk på vegne av hele politikerstanden på at år etter år har gått med utredninger, nye forslag og politisk tautrekking, uten at det har resultert i vedtak som lærere, foreldre og elever kan forholde seg til.

– Jeg har stor forståelse for at det skaper usikkerhet når en ikke vet om skolen vil bestå om to år, om fagmiljøet er halvert og hvordan de langsiktige linjene for økonomien i skole-Alta er. Derfor skal vi gjøre vårt for at vi allerede før jul 2015 skal ha et vedtak som forteller hvilke skoler det skal satses på, hvilke som skal legges ned og eventuelt hvilke som skal bygges. Det fortjener innbyggerne, påpeker ordførerkandidaten.

– Fortjener barn og foreldre at Frp får styre videre?

– Ja, fordi vi vil sikre at det kommer på plass en struktur som vil stå seg de neste tiårene, men også fordi vi vil dreie fokuset fra skolebygg til innhold. Vi viste ved siste budsjett at vi prioriterte skole, og hadde et budsjettforslag i balanse hvor skolen var styrket med ni millioner kr.  Etter forhandlinger med Høyre og Kp ble styrkingen redusert til syv millioner kr, klargjør Berg.

Han har fått med seg  varaordførerkandidat Claus Jørstad og tredjekandidat Susanne Kristiansen til Komsa,  stedet hvor det etter alle solemerker kommer en helt ny skole. Frp vil ha både den nye skolen på Komsa og Bossekop skole som to-parallell.

Skoddevarre

Hvor stor Komsa skole blir vil et nytt flertall i kommunestyre avgjøre, men Frp registrerer tverrpolitisk enighet om å bygge ny skole her. Frp ser for seg at Skoddevarre boligfelt med 600 boenheter vil bli realisert i løpet av ti år. Da vil kapasiteten være sprengt på vestsiden, og en sammenslått treparallell skole av Bossekop og Komsa, bygd på Komsa, vil være både for liten og for langt unna både geografisk og kapasitetsmessig.

– Vi må legge en struktur som tar sikte på framtidig vekst og boligbygging. Legger vi ned Bossekop skole, og med en full Gakori skole, er alternativet å busse unger fra Skoddevarre til andre skoler i Alta. Det er ikke Frp sin politikk, klargjør Ronny, Susanne og Claus.

Har penger

Varaordføreren avviser at Alta kommune må kutte i tilbud på skole og eldreomsorg, eller som SV foreslår, øke inntektene med å skrive ut økt eiendomsskatt for verker og bruk.

– Vi kjører Mercedes når det gjelder enkelte tjenestetilbud i Alta kommune og kan klare oss med en normalt god bil. En nøye gjennomgang vil bety sparte millioner, og både skole og eldreomsorg vil få mer penger å rutte med. Jeg kan godt tenke meg å være ordfører de neste fire år når gevinsten av nye strukturer, som eksempelvis det nye pleie og omsorgssenteret, blir å finne på kommunale budsjett.

Trekløveret på toppen av lista, gleder seg også over at å ha full støtte hos Frp sentralt for å få utredet sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, før det investeres i nytt sykehus i Hammerfest.

– Frp har vært klar og tydelig hele veien. Utredning, fødeavdeling og akuttilbud på sykehusnivå er kampsak for Alta Frp Vi har fått full støtte hos Frp sentralt, inkludert tunge navn som Siv Jensen, Kari Kjønaas Kjos, Per Sandberg og Bård Hoksrud i vårt primære krav, utredning av strukturen, påpeker Ronny Berg, Susanne Kristiansen og Claus Jørstad.

--------------------PRESENTASJON TOPPKANDIDAT, PARTI

Leder: Bengt Rune Strifeldt

Medlemstall: 110

Representanter kommunestyret: 4

Representasjon kommende periode, egenvurdering: 8

STYRINGSDYKTIG: Ronny Berg, her sammen med rådmann Bjørn-Atle Hansen, har i fire år vært varaordfører og leder for budsjettutvalget. Frp er trygg på kommunen får en styringsdyktig ordfører om han får velgernes tillit. Foto: Jarle Mjøen

Både politiske motstandere og samarbeidspartnere gir 45 år gamle Ronny Berg gode tilbakemeldinger for å ha vært ryddig og solid i sine politiske verv, blant annet som varaordfører inneværende periode. Nå går Frp og Berg for å rykke opp et hakk, og mener det er realistisk at han blir Altas neste ordfører. Berg er fullstendig klar over at han må overta en del av Høyres velgere samtidig som Ap/SV/Venstre ikke kan ha suksess i det kommende valget om ordførerdrømmen skal realiseres. Med seg på laget har han Claus Jørstad som varaordfører og Susanne Kristiansen som kumulert på tredjeplass. Familiefaren Ronny Berg har en hektisk politisk hverdag, han er også leder i Finnmark Frp.

----------------FASTE SPØRSMÅL-------------------------

– Hvilke grep skal tas for å få en bærekraftig økonomi, og kan ditt parti garantere positivt netto driftsresultat, og på hvilket nivå?

– Vi tar gjennomgang av tjenesteområdene for å finne ut hvilket nivå vi skal ha på dem. Satse på heltidsstillinger og økt nærvær. Strukturendringer innen helse og skole. Vi satser selvfølgelig på positivt netto driftsresultat. I forhold til dagens økonomi, så bør man legge opp til rundt 1,5 prosent netto drift de første årene, ellers kan det få store konsekvenser for tjenestetilbudet om man går inn for et alt for høyt netto driftsresultat.

– Vil dere øke inntektene gjennom eiendomsskatt?

–  Nei. Det er ikke å satse på næringslivet å øke skattetrykket til dem og det stimulerer heller ikke til satsing. Eiendomsskatt tynger bedriftene, også i tider med underskudd.  Å øke skattetrykket på boliger er meget usosialt og rammer spesielt eldre med minstepensjon, da eiendomsskatten ikke tar hensyn til inntektene.

–  Alta har lave kommunale avgifter sammenlignet med andre kommuner. Er det forsvarlig å øke avgiftsnivået innen selvkostområdet for å få bygd ut infrastruktur?

– Nei, dette vil bidra til å øke avgiftsnivået betraktelig ovenfor innbyggerne.

– De fleste er enige om at driftsnivået må tas ned uavhengig av økte inntekter (eiendomsskatt). Hvilke områder skal skjermes, hvilke områder får mindre penger å rutte med?

– Dette henger også sammen med svaret på spørsmål 1. For oss er det viktig å prioritere omsorg og innhold i skole. Det vil være viktig for oss å prioritere lovpålagte oppgaver.

– Tomteprisene i Alta er på vei opp mot millionen for normaltomter. Vil dere sette inn tiltak for å få rimeligere tomter, og eventuelt hvilke tiltak?

– Vi vil ha økt fokus på boligsosial politikk, slik at yngre kan komme seg enklere inn på boligmarkedet. Kommunen må være offensiv for å få tak i arealer for utvikling av boligområder, og da er det viktig at Fefo vil være med å tilrettelegge for en boligsosial politikk og reduserer arealprisene.

– Hva vil dere gjøre for å stimulere lag/foreninger til høyere aktivitet og dermed bedre folkehelse?

– Fortsette det gode samarbeidet vi har hatt med lag og foreninger og tilrettelegge for gode rammebetingelser. Det er også viktig å fortsette med å nullstille de kommunale 15 % tilskuddene som vi har gjort, da det også vil gi lag og foreninger et større handlingsrom økonomisk, som igjen vil medføre høyere aktivitet.

– 15-prosent ordningen har vært en suksess. Hvordan skal den videreutvikles og hvilke anlegg bør Alta kommune realisere i egen regi neste periode?

– Se svar på forrige spørsmål.. Alta kommune skal ikke realisere noen idrettsanlegg i egen regi neste periode, foruten å ferdigstille Finnmarkshallen. Det vil også komme spilleflate i Kaiskuru. Vi vil selvfølgelig være positiv og bidra med tilrettelegging dersom andre vil realisere anlegg i kommunen

–  Fortell velgerne hvordan dere vil organisere Alta Kulturskole og hvor mye ressurser det skal legges i skolen?

– Har ikke noen planer om å organisere kulturskolen vesentlig annerledes enn i dag, men vi ønsker at kulturskoletilbudet skal mer ut i skolene. Dette fordi vi vil nå ut til flere, også de som ikke har mulighet til å delta på aktiviteter på kulturskolen.

– Hvordan vil ditt parti styrke kulturlivet og sørge for at vekstsenteret Alta skaper trivsel og bolyst i lokalsamfunnet?

– Det er viktig at kommunen er med og tilrettelegger og samarbeider med kulturlivet i Alta, men det skal ikke være politikerne som bestemmer hvilket kulturliv/tilbud som skal være. Vi ønsker et levende kultur- og idrettsliv med minst mulig politisk styring, da vil kulturlivet blomstre.

– Vil konkurranseutsetting av renhold bli videreført og eventuelt utvidet?

– Konkurranseutsettingen på renhold skal først evalueres, så vil vi ta stilling til hva som skal skje videre. Per dags dato har vi ingen planer om å konkurranseutsette andre tjenesteområder, utover det loven krever.

– Bør Alta kommune kunne ta i mot flere flyktninger enn i dag (35 per år), og hvordan bør kommunen organisere flyktningmottakene?

– Nei. Vi ønsker et desentralisert flyktningmottak i kommunen. Det burde vært en person som koordinere tjenestene, slik at vi får en bedre integrering.

– Vil ditt parti aktiv kreve/jobbe for:

– Fødeavdeling (sykehusstandard)? – Ja

– MR maskin installert/tatt i bruk 2017? –Ja

– Full konsekvensutredning av sykehusstruktur før det gjøres vedtak om innhold i nytt sykehusbygg i Hammerfest? – Ja

– Full døgnkontinuerlig akuttberedskap for indremedisin i tråd med definisjonen til nærsykehus? – Ja

– Hva vil ditt parti gjøre for at Alta kommune skal bli en ja-kommune, blant annet for å skape økt byggeaktivitet?

– Alta kommune har blitt en mer ja-kommune de siste fire årene, men vi vil fortsette jobben politisk for å få mer makt til lokalpolitikerne. I dag overstyres lokaldemokratiet fra Fylkesmannen og den overstyringen må vi jobbe for å få bort. Det vil bidra til økt aktivitet.

– Hvordan vil dere realisere og finansiere utvidelsen av rullebanen på Alta Lufthavn?

– Fortsette jobben opp mot våre stortingspolitikere og samferdselsdepartementet for å få pengene tilbake, og at regjeringen realiserer utvidelsen fullt ut.

– Både avlastningsveien og ny trasé for RV93 i Eiby er langt unna realisering. Hva kan gjøres?

– Avlastningsveien må vi få inn i Nasjonal Transportplan uten bompengefinansiering og for R93 må traseen avklares. Begge disse sakene må vi jobbe opp mot regjering og storting.

– Bør lakseslakteriet på Langnes realiseres raskest mulig, eller bør hensynet til villaksen og miljøet bremse volumøkningen for oppdrett i Altafjorden?

– Lakseslakteriet er viktig å få på plass, da det vil være både mer miljøvennlig og bedre teknologi enn dagens slakteri i Altafjorden. Vi må ha en miljøvennlig og bærekraftig oppdrettsnæring som tar lus og rømmingsproblematikk på alvor. Oppdrettsnæringen er uten tvil viktig for Alta.

– Hvilke tiltak mener partiet er viktig for å skape nye/sikre eksisterende arbeidsplasser, vekst og utvikling i Alta?

– Unngå økning av eiendomsskatt og ha tilgjengelige arealer for de som vil etablere seg, samt en ja-holdning. For å skape vekst og utvikling må vi ha fokus på gode oppvekstvilkår for barn, trygge rammer for eldre og pleietrengende, et velfungerende næringsliv, boligsosial politikk, idrett og kulturtilbud som engasjerer innbyggerne.

– Er det saker/opptreden av partiet i løpet av inneværende kommunestyreperiode dere i ettertid skulle ønske hadde vært håndtert annerledes?

–  Frp har i hovedsak fremstått ryddig og saklig, men ingen er feilfri.

– Hvem bør bli ordfører de neste fire år? Hvilke parti ønsker dere å samarbeide med?

– Ronny Berg. Vi ønsker å samarbeide med Høyre og Kystpartiet, men lukker ikke døren for også å samarbeide med andre.

--------------------EKSPERT-VURDERINGEN-----------------------

Kristian Johnsen, partiløs ekspert-kommenator

Partiløste Kristian Johnsen, tidligere varaordfører for Ap i Alta og senest medlem i SV, mener at Frp har framstått som positiv både i valgkamp og i fire år på rådhuset.

– Frp er en farlig konkurrent til Høyre. Lokalt synes det å være mindre personkonflikter enn tidligere, noe som er positivt. En svak landstrend  kan felle Frp. Noe vil helt sikkert oppveies av at partiet gjør det bra lokalt, men noe valgskred vil ikke Frp utløse i Alta.

------------------------------FRP-LISTA---------------------------------

1 Ronny Berg

2 Claus Morten Jørstad

3 Susanne Kristiansen

4 Bengt Rune Strifeldt

5 Odd Eilert Persen

6 Ellinor Nilsen

7 Svein Yngvar Berg

8 Marianne Eira Olsen

9 Odd Erling Mikalsen

10 Hans Jørgen Andersen

11 Knut Erik Mauseth

12 Torstein Heitmann

13 Ole Hammari

14 Ove Simensen

15 Stein Are Berg

16 Ole Johan Solbakk

17 Lone Merethe Thodesen

18 Freddy Andreas Kolpus

19 Nils Thormod Gamst

20 Elena Guttormsen

21 Stig Olsen

22 Tore Gundersen

23 Svein Kato Johansen

24 Bengt Ståle Johnsen

25 Milfrid Oliva Pettersen

26 Bjørn Ruben Larsen

27 Kenneth Lund

28 Lovisa Gudmundsdottir Suhr

29 Kjell Åge Holten

30 Natalia Alexandrovna Solomatina

31 Kim Melsvik

32 Roger Olav Pedersen

33 Per Martin Ovesen

34 Ronny Sandnes

35 Jan Gunnar Johnsen

36 Thor Charles Vekve

37 Stein Ørjan Hansen