Nusse er blitt midtpunktet til to familier på no time. Nå handler det meste om å ta vare på den lille sjarmklumpen – slik at hun vokser og blir stor. Kanskje skal hun få plass i en dyrepark, eller kanskje blir hun gradvis tilbakeført til vill tilstand.

– Vi vet ikke ennå. Dette er så nytt for oss at vi må få litt tid på oss til å vurdere hva som er best for Nusse, sier matfar Herlof Hammari.

Kjælen og sosial

Vi treffer matfar Herlof og lille Nusse hos dagpappa Brynjar Myreng. De har delt omsorg for Nusse. På dagtid er Nusse hos familien Myreng, resten av døgnet tilbringer den i huset til familien Hammari. Her sover oteren i sitt lille nattbur, spiser torsk og drikker melk. Og koser med sin nye familie.

– Den er utrolig kjælen, og hater at vi går fra den. En artig skapning, som ikke finnes sky. Den åler seg langs føttene våre, og elsker å ligge i fanget med ei flaske melk. Den kan gjerne sovne når den ligger sånn i fanget, forteller Herlof.

Dagpappa Brynjar finner fram en skål med hvalbiff. Livretten, sammen med torsk. Nusse går straks i gang med lunsjen, mens matfar Herlof forteller:

– Mora ble påkjørt og drept ute på Amtmannsnes fredag i forrige uke, og i to dager hørte man at Nusse lå i grøfta og skrek. Til slutt hentet politiet den vesle oterungen, og for å gjøre en lang historie kort så endte den opp hos oss på søndag. Så nå forsøker vi å finne ut hvordan man oppdrar en oter.

Gir masse kos

Ungen ble født i vår. Normalt ville den vært med sin mor i ett år, men nå har den altså fått reserveforeldre i Øvre-Alta. Reserveforeldrene har både hunder, katter og høner, og er godt vant med å ta vare på dyr.

– Nusse er som en valp. Hun trenger samme forpleining og gir masse kos tilbake. Hun er utrolig sosial – og er til og med blitt renslig, forteller Brynjar.

Etter en skål med hvalbiff og ei flaske med melk, som Nusse holder selv mens hun drikker, bærer matfedrene henne ut på plenen. Her gjør hun fra seg, før det bærer inn igjen. På stuegulvet har Brynjar fylt en stor skål med vann. Nusse gjør noen prøvende dykk, før hun plasker oppi. Otere er fantastisk gode svømmere, og lever stort sett av fisk de fanger selv. Helst hvitfisk. Men også laks.

Husvarm som voksen

– Jeg var derfor spent på hvordan mine laksefiskende venner skulle reagere da jeg publiserte på Facebook at jeg hadde en oter i pensjon. Det er vel ikke usannsynlig at den tar for seg i Altaelva når den blir voksen. Men det har ikke vært noen negative reaksjoner, forteller Herlof, som er bosatt nesten ved elvebredden.

Han har vært i kontakt med to dyreparker, men begge er foreløpig lunkne til å ta inn en nslig oterunge. Fra Tromsø har Brynjar og Herlof hørt en historie om en familie som tok hånd om en oterunge, og deretter hadde en livslang familievenn som oppførte seg nesten som en katt. Den kunne være fire uker borte i slengen, før den vendte hjem til familien og ville inn og kose. Den gikk til og med på bytur alene.

– Kanskje kan Nusse få et sånt liv hun også, vi bor jo midt i naturen så den vil ha det fint hos oss. Vi skal i alle fall fostre den opp, så får vi se. Alternativet er å ta livet av Nusse, men det synes vi ikke noe om, sier Herlof.