Når foreldrene skilles bør barna bli lyttet til først.

Det mener familieterapeutene ved Alta og Hammerfest familievernkontor, som fra i høst av tilbyr et nytt kurs kalt BIM, eller «Barn i mekling». Tilbudet gjelder der par går fra hverandre og hvor de har barn som er fem år eller eldre. Ideen er vel utprøvd av familieterapeut Gjertrud Jonasen ved Grenland familievernkontor som nylig var i Alta og holdt foredrag og viste film om temaet.

– Filmen viste intervjuer med barn, der det samstemming kom frem at de vil bli lyttet til ved en skilsmisse, sier Maren Rapp ved familievernkontoret i Alta.

Tenker seg om

Barn har blitt tatt med i mekling frem til i dag også, men da gjerne på et senere tidspunkt i meklingen.

– Det nye er at man nå skal lytte til barna først. Når foreldrene vet hva barna tenker og hva som er deres behov, erfarer man at konfliktnivået går ned og man får et bedre samarbeidsgrunnlag. Foreldre setter også seg selv og sine egne utfordringer i andre rekke når de hører hva barna tenker og ønsker, sier Rapp og hennes nye og gamle kolleger fra Alta og Hammerfest familievernkontor.

Barna blir stille

Fra 1. oktober skal administrasjonen for Alta og Hammerfest slås sammen, og det nye kontoret blir å hete Alta og Hammerfest familievernkontor.  Torsdag og fredag i forrige uke møttes de ansatte til part om den nye modellen, samt til et faglig seminar, der «Barn i mekling» var et av temaene. Terapeutene forteller at mange barn holder følelsene sine for seg selv og vil ikke skuffe foreldrene ved å fortelle hvordan de egentlig har det.

– Ofte er det slik at jo høyere konfliktnivået er, dess stillere blir barna, kommentere Torunn Askeland fra Alta-kontoret.

– For barn er det veldig godt og viktig å bli lyttet til ved en skilsmisse. Noen synes også det er lettere å bruke oss når det er noe de vil si til mamma eller pappa, forklarer Turid Johansen fra Hammerfest.

«Æ blir lei mæ inni mæ»

Hun gir noen eksempler på hva barn har sagt etter at de har vært i mekling:

«Bra at ho kan si det til de voksne», «Alle burde være med på det», «Æ blir lei mæ inni mæ når æ tenke på mamma og pappa», «De voksne begynne på nytt, det gjør ikke barn», «Æ e på evig reise».

– Unger tenker og bekymrer seg mye. Ikke bare om hvor de skal bo, men også for hva som skjer med katten deres, eller for hvordan julaften blir, kommenterer Askeland.

– Foreldre som kommer til mekling kan ha nok med seg selv. Kanskje er det store konflikter utløst av utroskap eller annet, og dette gjør at de lett glemmer barna. Barn i mekling er derfor en hjelp til å holde fokus, og til å få foreldrene til å glemme seg selv en stund og heller tenke på hvordan barna har det, sier Turid Johansen.

Investering i livet

Terapeutene er enige om at selv ved skilsmisser der foreldrene er venner og samarbeider greit, kan barna bære på en stor sorg.

– Mange barn opplever det som veldig traumatisk og det er en stor livskrise i livet deres, sier Maren Rapp, som har årelang erfaring fra mekling  i Alta. Både hun og kollegene tror modellen kan være svært nyttig for barnas mentale helse etter en skilsmisse.

– Det at barn blir sett og hørt er svært viktig og en investering i deres videre liv.

Tilbudet starter fra nå av og tilbys alle som skal til mekling og har barn over fem år.