For Alta historielag som lenge har planlagt å få satt opp en byste av nordlysets far, Kristian Birkeland, ble det en svært høytidelig stund i Nordlysparken i Alta sentrum søndag formiddag. Mannen som er blitt beæret med å være avbildet på landets blå pengeseddel har nå endelig fått sin sentrale plassering i Nordlysparken, rett ved Nordlyskatedralen, og er med på å gjøre Alta enda mer til Nordlysbyen.

Varmende og nydelig solskinn ga en fin ramme til det hele, sammen med sang fra Alta motettkor.

– Vi har ønsket å gjøre altaværingene kjent med og glad i sin historie, både gjennom Altabøkene, bygdevandringene og å reise minnesmerker av folk som har satt spor etter seg her i Alta, sa tidligere leder av Alta historielag, Ottar Grimstad.

Det var ordfører Laila Davidsen, for anledningen i nordlysdrakten, som fikk det ærefulle oppdraget med selve avdukingen.

Ordfører Laila Davidsen har avduket bysten av Kristian Birkeland. Foto: Kita Eilertsen

– Det er Alta historielag som har tatt initiativ til at vi i dag kan stå her og foreta en avdukning av bysten av nordlysets far, Kristian Birkeland, sa Davidsen og løsnet på duken som gjemte bysten og et gisp for gjennom den store forsamlingen.

Også kunstneren, Henning Olav Espedal, fortalte hvor stolt han var over oppdraget, og ble overrakt blomster av historielagets leder. Etterpå ble alle ønsket velkommen inn til Nordlyskatedralen hvor det ble servert kaffe og kaker.

Kunstneren Henning Olav Espeland takker for oppdraget. Foto: Kita Eilertsen
Bysten av Kristian Birkeland i Nordlysparken. Foto: Kita Eilertsen