1450 personer i Finnmark er ved utgangen av august registrert som helt arbeidsledige. Det er 23 færre enn på samme tid i fjor, og tilsvarer 3,7 prosent av arbeidsstyrken. Men i Hammerfest og Porsanger har ledigheten økt. Det har den også i Sør-Varanger, men der har det vært så få ledige at ledighetsprosenten ikke er så stor.

NAV Finnmark er likevel fornøyd med den gradvise nedgangen.

– Selv om Finnmark fortsatt har landets nest høyeste ledighet, ser vi at vi over lang tid har hatt en gradvis nedgang i ledigheten. Det er gledelig at Finnmark ikke følger den nasjonale utviklinga der ledigheten nå øker, sier avdelingsdirektør i NAV Finnmark, Eva-Lill Johansen Margit.

Det er blitt hele 254 helt arbeidsledige i Hammerfest, mot 298 i Alta. I Porsanger har ledigheten økt med hele 30 prosent, og det er nå 57 helt ledige, noe som likevel bare er 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Av de største byene har Hammerfest 4,3 prosent ledighet, Alta 2,9 prosent og Sør-Varanger 2,4 prosent.

Flest ledige i industrien

I Finnmark er nedgangen i ledighet størst innen kategoriene helse og omsorg, og undervisningsyrker. Kategoriene der ledigheten øker mest er jordbruk, skogbruk og fiske, og kontorarbeid. Flest ledige finner vi i kategorien industriarbeid, der 333 personer er registrert som ledige.

Flere ledige jobber

Samtidig ser man en økning i antall utlyste stillinger. Det ble utlyst 242 ledige stillinger i Finnmark i august. Det er en økning på 20 prosent sammenlignet med fjoråret.  Flest utlyste jobber finner vi innen helse og omsorg. Vi ser også en stor økning i utlyste jobber som arbeidsgivere selv registrerer på nav.no.

Høyest og lavest

Hasvik er finnmarkskommunen med høyest ledighet.  8,3 prosent av arbeidsstyrken er registrert som helt ledige.  Deretter kommer Gamvik med 7 prosent, og Vardø med 6,7. Ledigheten er lavest i Kvalsund og Sør- Varanger kommune, som begge har 2,4 prosent.

I landet fortsetter ledigheten å øke. Ledigheten i landet er 3,1 prosent.

MINDRE LEDIGHET: Eva-Lill Johansen Margit er fornøyd med en liten nedgang i ledigheten. Foto: Arkivfoto