– Kvinner i politikken er garantister for å ivareta de myke områdene og sørge for færre kutt på slike tjenester, sier ordførerkandidat Marit Susanne Utsi i Kautokeino SV.

Hun oppfordrer nå alle velgere til å sette et kryss foran navnene på kvinnene på listene.

– Ved forrige valg var kvinners representasjonen et steg i riktig retning. Foran dette valget går man dessverre to steg tilbake. Det er alt for lite kvinner på listene, og bare tre som er listetopp, sier Utsi.

– Om lav kvinneandel er et særskilt problen for Kautokeino? Vet jeg lite om, sier Utsi, men føler at samfunnet uansett ville ha godt av flere kvinner i politikken. Jo, også en kvinnelig ordfører, bekrefter hun.

Støttes av samisk tradisjon

Kautokeinos nye kvinnelige ordfører kan godt bli en annen enn Utsi. Tross alt. Senterpartiet har Inga J. Eira som listetopp, og De Kristne har Anne Laila P. Skum. Resten av partiene har sviktet sin likestilling, mener hun.

Med seg har velgerne også samisk tradisjon, minner Utsi om. Det er nemlig kvinnene som fra alders tid har bestyrt hus og heim i det samiske samfunn, slik at det går rundt, så nå bør de bestyre kommunehuset også, syns hun. Slik at det også i dette huset kan gå rundt til beste for kjerneverdier vi alle trenger, minner hun om. Helse og skole, velferd for barn, ungdom og eldre.

Ville vært bra

SV er veldig fokusert på slike myke verdier, men det er tungt å slippe til i debatten, sier ordførerkandidaten. Andejakt og annen utmarksbruk, men særlig gruvedrift er eksempel på verdier som kaster hard skygge over lokal debatt, nevner hun.

– Det må konsekvensutredning til før man kan si ja eller nei. SV tar ingen stilling til gruvedrift før slik utredning eventuelt foreligger, og i mellomtiden kan vi kanskje diskutere våre felles, viktige myke verdier. Det tror jeg ville vært bra for Kautokeino kommune.

–  Vi kvinner ønsker et godt og mykt servicenivå, fra barnehage via skolebenken og arbedslivet, over til en verdig alderdom. Vi er garantistene, minner politikeren om.

– Ønsker velgerne oss inn? Eller skal man som majoriteten av politiske partier i Kautokeino si seg fornøyd med å ha oss rundt kjøkkenbenken hjemme? Vi vil en politikk og vi kan en politikk som gagner også de svakeste. Stem inn kvinner ved valget, avslutter SVs Marit Susanne Utsi.