Hovedutvalgsleder Rut Olsen mener Venstre og SV saboterer en viktig industrietablering i Alta. Etablering av lakseslakteriet kan bety 250 nye arbeidsplasser. Arbeidsplasser som vil gå tapt om planene skrinlegges.

– Jeg er skremt og bekymret over den respektløse måten de omtaler oppdrettsnæringa på. Vel er det valgkamp og tøffe fronter, men jeg synes ikke at partiene skal mistenkeliggjøre næringa og skape en myte om cowboyer som snikinnfører verken det ene eller det andre. Når vi sier ja til et slakteri, handler det om at vi har tillit til at nærings oppfyller kravene og gjør sitt ytterste for å minimalisere risikoen for rømming, lus og sykdom, sier Kystpartiets ordførerkandidat og hovedutvalgsleder innenfor næring.

Utvalget godt i gang

Hun sitter selv i utvalget som skal sikre bedre dialog mellom partene. Der sitter både ALI, havbruket og Alta kommune sammen, med sikte på å finne gode og omforente løsninger.

– Vi legger nå grunnlaget for en langt tryggere virksomhet i Altafjorden enn tidligere, med oppdrettsnæringa i førersetet. Tidligere måtte vi folde hendene og håpe på at laksen holdt seg i merdene. Nå lager vi en felles beredskapsplan for å sikre oss bedre enn tidligere. Det bør alle applaudere, mener Olsen.

Hun mener videre at to debatter sauses sammen.

– Jeg har respekt for at Venstre og SV vil unngå økt biomasse i Altafjorden, men det blir feil å koble dette sammen med lakseslakteriet. Et slakteri blir det uansett, enten det er i Alta eller Hammerfest.  Det blir regionalt fellesslakteri som håndterer laks fra hele regionen. Uansett om slakteriet ligger i Alta eller andre steder, må laksen fraktes og oppbevares i hentemerder. Vi har stor oppdrettsnæring i Altafjorden og da må det være en stor fordel med nærhet til slakteriet, sier Rut Olsen.

– SV mener at et slakteri senere vil følges opp av et krav om økt volum for å forsvare investeringen. Frykter ikke du også at når man sier A, så kommer gjerne B?

– Vi må nesten forholde oss til forutsetningene som ligger der i dag. Det innebærer ingen volumøkning i Altafjorden. Laksen kan produseres i hele regionen for å forsvare en slik investering.

– Deler ikke du bekymringen for en volumøkning?

– I  Alta kommunestyre har vi vært enige om at nok er nok, men poenget er at verken Alta SV eller Alta Venstre har mandat til å si nei. Det er ikke kommunen som avgjør dette, men Fylkesmannen og fylkeskommunen. Vi må forholde oss til aktørene som sier at volumet ikke skal økes, men dette har altså lite med selve lakseslakteriet å gjøre. SV må gjerne fortelle oss hvor de skal hente inntekter og arbeidsplasser i en omskiftelig verden, med økt ledighet. Tror de at det er nok å hente inn mer eiendomsskatt.  Å si nei til flere hundre arbeidsplasser er i beste fall en misforstått holdning. Vi trenger verdiskaping, sier Olsen, som opplever at også ALI har vært konstruktiv og løsningsorienter i møtene utvalget har hatt.

Rir ikke to hester

SV-sjef Tommy Berg firer ikke på kravene som stilles til oppdrettsnæringen.

– Jeg er enig med Rut i at det er økt biomasse som er hovedsaken her, men vår frykt er altså at etablering av slakteri innebærer økt volum i neste omgang. Når Altaposten titler med at vi sier nei til 250 arbeidsplasser, kan man like gjerne konkludere  med at vi prioriterer villaksen og de verdiene som skapes i og rundt Altaelva. Vi ønsker å være krystallklare på at vi respekterer naturmangfoldsloven og flagger føre-var-prinsippet. Vi ønsker å stanse volumøkning ved Mortensnes og vi ønsker å stille krav til videre drift. Det er en ærlig sak. Vi rir ikke to hester som visse andre parti, sier Berg.

Hans håp er lukkede anlegg.

– Om ti år kan dette være en debatt gått ut på dato. Da har vi kanskje offshore-løsninger.

– Mener du at oppdrettsnæringa i Altafjorden skal vente på slike løsninger?

– Næringa må jobbe for bedre og tryggere løsninger før vi i SV kan vende tommelen opp.

VIL HA SLAKTERI: Rut Olsen er redd Venstre og SV soser bort 250 sårt tiltrengte arbeidsplasser. Foto: Kita Eilertsen