– Arctic Drilling får den største kontrakten Nussir har delt ut noensinne. Fantastisk nok så plasseres kontrakten i Vest-Finnmark, sier direktør Øystein Rushfeldt i Nussir ASA.

– Uten denne kontrakten måtte vi permittert folk og lagt drifta på is, forteller eier Roy Anders Karlsen i Arctic Drilling AS.

Stor og lønnsom

Han driver Kautokeinos største og mest lønnsomme bedrift (se nøkkeltall under). Inntektene har de siste seks årene stort sett kommet fra kontrakter på Svalbard, men nå trapper Store Norske ned og ordretilgangen tørker inn. Om to uker starter den ferske borekontrakten på Nussir i Kvalsund. Denne gangen er ikke intensjonen å finne mer kobbermalm, nå skal man bare innhente informasjon om de påviste forekomstene.

– Vi skal bore tettere for å få informasjon om strukturen. Det er nødvendig før vi går ut og henter kapital til oppstarten, opplyser Rushfeldt.

Roy en favoritt

10.000 meter skal bores det neste året. Karlsens menn har også tidligere vært i drift på Nussir, og Rushfeldt er oppriktig glad for at Kauto-selskapet var konkurransedyktig også denne gangen.

– Roy er en av våre favoritter! Det aller beste med de som kommer fra Kautokeino er at de forstår vær og vind, språk og kultur, sier Rushfeldt.

Karlsen bemerker at det er svært få jobber å regne på, og at konkurransen fra finske og svenske borefirmaer alltid er stor.

– Nå får jeg jobb til åtte-ti mann og en eller to rigger i opptil ett år, opplyser Karlsen.

Fortsatt lønnsom

Lønnsomheten i Nussir-prosjektet er svekket de siste årene, men ikke dramatisk. Sterk dollarkurs kompenserer i stor grad for synkende priser.

– Lønnsomheten er fortsatt OK, og våre aksjonærer er derfor villige til å finansiere dette neste steget, der kontrakten er et tosifret millionbeløp, sier Rushfeldt, som tror utslippstillatelsen er rett rundt hjørnet.

– Alt tyder på at tillatelsen fra Miljødirektoratet straks er klar. Det er ekstremt vanskelig å hente inn kapital så lenge alle tillatelser ikke er på plass, påpeker Rushfeldt.

Arctic Drilling AS
ÅrOmsetningDriftsresultatÅrsresultat
201214 030 0002 500 0001 987 000
201316 242 0001 405 0001 059 000
201415 888 0002 185 0001 648 000