Fram til 2011 var fylkesvei 98 over Ifjordfjellet helt stengt mellom 30 og 75 netter hver vinter. De fire siste årene har veien holdt døgnåpent. Snøskavler i veien er heller ikke noe problem lenger, som et resultat av at veien er lagt høyere og har fått en utforming som er tilpasset en av Norges tøffeste fjellstrekninger.

– Den nye veien fungerer rett og slett slik den skal gjøre, sier en fornøyd fylkesordfører Runar Sjåstad i en pressemelding.

I morgen leder han arrangementet der man markerer avslutningen på prosjektet med å oppgradere veien. Finnmark fylkeskommune i samarbeid med Statens vegvesen og kommunene Tana, Lebesby og Gamvik inviterer til åpningsarrangement, hvor det blir taler, kulturinnslag og servering.

Fortsatt er det kolonnekjøring og midlertidige stengninger på fylkesvei 98, slik det vil være på fjelloverganger av denne typen. Men da er det hensynet til sikkerhet som er avgjørende for at veien må stenges eller trafikken ledes over fjellet, på grunn av dårlig sikt eller sterk vind. Selve jobben med å holde veien åpen har blitt mye enklere.

Sist vinter var det kolonnekjøring over Ifjordfjellet 27 ganger, mens veien var midlertidig stengt 17 ganger. Tilsvarende tall før utbedringene startet var mer enn dobbelt så høye.

– Antall stengninger og bruken av kolonnekjøring varierer veldig fra sesong til sesong. Men statistikken for de siste årene viser likevel tydelig at fylkesvei 98 har blitt en helt ny vei. Med de gode erfaringene vi har fra de fire siste årene, er det vanskelig å tenke seg at vi skal komme i en situasjon der veien over Ifjordfjellet vil være stengt over lang tid, sier avdelingsdirektør Bjørg-Anita Joki i Statens vegvesen i Finnmark i samme pressemelding.