Partipresentasjonen inneholder: Hovedsak, faste spørsmål, ekspertvurdering av det enkelte parti, presentasjon 1. kandidat – alt følger fortløpende. Alle partipresentasjonene vil bli samlet og ligge tilgjengelig på førstesiden fram til valget 14. september.

Rådmann Bjørn-Atle Hansen får «æren» for comebacket til Torfinn Reginiussen i lokalpolitikken.

Det bekrefter Arbeiderpartiets varaordførerkandidat selv, før ordførerkandidat Monica Nielsen påpeker at skolesaken ikke bare har gitt henne en viktig politisk medspiller, men samtidig har bidratt til mobilisering av grasrota i partiet.

– For meg ble forslaget til rådmannen om å avvikle en skolestruktur som har vært et av de viktigste og største oppvekstsuksessene i Alta, en vekker. Jeg ble trigget til å gå inn i debatten for å slåss for en struktur basert på en ideologi og politikk, som stod i fare for å vrakes til fordel for sentralisering og økt bussing av elever, forteller Reginiussen,  en 63 år gammel bestefar som inntil nylig hadde pensjonert seg rent politisk.

– Veldig tydelig

Reginiussen fikk et tilnærmet samlet lokalparti i ryggen med på å basere skolemønsteret i Alta på nærskoleprinsippet. I debatten rundt skolestrukturen, som har rast hele inneværende kommunestyreperiode, er Ap blitt beskyldt både for å være uklar, og en pådriver for å rasere fagmiljøet i grunnskolen i Alta. Det siste knyttet opp til partiets forslag om at overkapasitet i skolene skulle tas ned ved å redusere paralleller.

– Motstandere forsøker å gjøre politisk poeng av at Alta Ap er uklar i skolepolitikken. Det er realt bomskudd fordi vi har vært klar og tydelig hele veien. Vi ønsker en skolestruktur basert på suksessoppskriften om kortreiste barn, der det er skole, barnehage og fritidstilbud som stimulerer til høy fysisk aktivitet og engasjement. Vi ønsker barn som går og sykler til skolen, har gode og varierte utemiljø og hvor nærhet gjør skole-hjem-samarbeid naturlig. Vi ønsker en skole hvor nærmiljøet skal være en del av skolen. Sluttsummen blir at vi også får en kvalitetsmessig god skole, hevder ordfører- og varaordførerkandidaten til Ap.

Klar for justering

De to slår fast, at selv om  forslaget om å legge ned fire skoler og satse på store enheter i sentrum ville bety frigjorte kroner, noe Ap slett ikke er sikker på om alle kostnader tas inn i regnestykket, handler ikke alt om penger.

– Ap kjemper for kvalitet i skole og oppvekstmiljø. Vi er helt sikker på at vi skal kunne finansiere en desentralisert struktur. Pengene følger elevene og blir ikke borte. Alta kommune har i flere tiår maktet å finansiere  nærskolene, og ingenting tilsier at vi ikke skal klare det de kommende år, forklarer Nielsen og Reginiussen på vegne av Alta Ap og legger til:

– Alta Ap mener at den framtidige skolestrukturen må sees i et utviklingsperspektiv, dette betyr at nye boligområder må planlegges, slik at eksisterende skolebygg og annen kommunal infrastruktur kan benyttes videre. Vi er likevel åpne for å gjøre tilpasninger i forhold til elevtallsutviklingen på de enkelte skolene for å få en så optimal drift som mulig. Dette kan bety at skolearealer i perioder med lavt elevtall kan benyttes til andre formål.

Ap-toppene viser til at innenfor den avsatte rammen på 250 millioner kroner til nye/renovering av skolebygg, skal både Kaiskuru og Aronnes bygges ut til 1-7 skoler, men at alt tyder på at Komsa skole vil komme først i køen.

– Skolesaken må snarest få sin løsning og baseres på en helhetlig plan som gir forutsigbarhet og en struktur som står seg over mange år, er både mål og krav fra toppkandidatene.

Sykehus

Samtidig som Alta Ap kjemper for å posisjonene på hjemmebane, er lokalpartiet i strid med sitt eget fylkesparti. Alta Ap krever full konsekvensutredning av sykehusstrukturen og ordførerkandidat Monica Nielsen har fødeavdeling i Alta som kampsak. Hun har tidligere uttalt at det er helt uaktuelt for Alta Ap å sitte rolig å se på at Hammerfest sykehus bygges ut for milliardbeløp for å behandle pasienter i all hovedsak fra Alta. Fylkespartileder Ingalill Olsen har avvist alle krav fra Alta og har slått fast at Finnmark Ap er en garantist for milliardutbyggingen i Hammerfest, og avviser samtidig alle krav kom konsekvensutredning.

Likevel anbefaler partitoppene i Alta sine velgere om å bruke stemmeseddelen til Finnmark Ap.

– Vi har nylig sett hvor viktig det er med regionalpolitikere som ser hele Finnmark, inkludert  Alta. Utbyggingen av Alta videregående skole og Finnmarkshallen, og nylig bidraget til å få skiftet kunstgresset i hallen, er saker hvor fylkeskommunens politiske ledelse med Runar Sjåstad og Bente Haug fra Ap, har vist vei. Klart det vil være viktig for Alta at Runar kan fortsette som fylkesordfører, fastholder Monica Nielsen og Torfinn Reginiussen.

------------------------------------------------

Toppkandidaten

Alta Arbeiderparti

Leder: Bernt Johan Berg

Medlemstall i lokallaget (Alta): 256 medlemmer.

Antall representanter i kommunestyret inneværende periode: 10 representanter.

Realistisk mål for representasjon i kommende periode (egenvurdering): Flest mulig.

ORDFØRER-TRADISJON: Både Ap og Monicas familie har en felles sterk tradisjon med ordførertilknytning. Monicas mor, Eva, har vært ordfører i Alta og hennes far, Einar, ordfører i Kvænangen.

Ap går til valg med Monica Nielsen som ordførerkandidat. Monica (41) er tobarnsmor , bosatt i Bossekop og har vært politisk aktiv i ti år. Med seg får hun ringreven Torfinn Reginiussen som varaordfører dersom Ap vinner valget. Monica  har gjennom hele sin politiske karrière vært opptatt av helsetilbudet i Alta, og har kjempet for både fødeavdeling og sykehus sammen med kvinnenettverket i partiet. Monica oppfattes som en lagspiller som gjerne skal ha alt forankret før hun trår til med utspill og sterke meninger. Datter av tidligere ordfører Eva Nielsen.

------------------------------------------------------------------

TAKKER NEI TIL SKATTEPENGER

SVs bønn om økt eiendomsskatt har møtt en kald skulder hos storebror Ap.

– Hvilke grep skal tas for å få en bærekraftig økonomi, og kan ditt parti garantere positivt netto driftsresultat, og på hvilket nivå?

– Ap vil alltid føre en ansvarlig politikk med budsjettdisiplin og politisk styring av tjenesteområdene. Hovedmålet er et kommuneregnskap i pluss.

– Vil dere øke inntektene gjennom eiendomsskatt? I så fall kun verker/bruk og/eller privatboliger/fritidseiendommer?

– Alta Ap vil ikke øke eiendomsskatten i inneværende periode 2009-2019.

– Alta har lave kommunale avgifter sammenlignet med andre kommuner. Er det forsvarlig å øke avgiftsnivået innen selvkostområdet for å få bygd ut infrastruktur?

– Kommunale avgifter skal være ihht. selvkostprinsippet, og vil justeres utfra prisstigning. Unntak vil være i forbindelse med infrastrukturutbygging for nye boligområder.

– De fleste er enige om at driftsnivået må tas ned uavhengig av økte inntekter (eiendomsskatt). Hvilke områder skal skjermes, hvilke områder får mindre penger å rutte med?

– Vi vil skjerme skole og helse.  Alle tjenesteområder vil evalueres med tanke på en best mulig kostnadseffektiv drift.

– Tomteprisene i Alta er på vei opp mot millionen for normaltomter. Vil dere sette inn tiltak for å få rimeligere tomter, og eventuelt hvilke tiltak?

– Ja, kommunen skal tilegne seg tomteareal og tilrettelegge for kommunale boligfelt. Kommunale boligtomter til kostpris vil være prisdempende. Større tilgang på boligtomter skal sikres ved å tilrettelegge både for kommunale og private boligfelt. Med å føre en forutsigbar arealplanlegging og utføre nødvendig infrastrukturutbygging skal det etableres boligtomter både i sentral – og distrikts Alta. Økt fortetting i Sentral Alta.

– Hva vil dere gjøre for å stimulere lag/foreninger til høyere aktivitet og dermed bedre folkehelse?

– Samarbeide med befolkningen å utvikle nærmiljøene til arenaer som gir mulighet for ulike aktiviteter, også for innbyggere med nedsatt bevegelighet. Gjennomgå regelverket for gratis utlån av kommunale lokaler, baner og haller med sikte på at ordningen skal omfatte flere brukere. Etablere støtteordning for barn og unge som av økonomiske grunner ikke får delta.

– 15-prosent ordningen har vært en suksess. Hvordan skal den videreutvikles og hvilke anlegg bør Alta kommune realisere i egen regi neste periode?

– Videreutvikle de økonomiske støtteordningene til kultur og idrettslagene. I perioden bør det faste årlige tilskuddet i 15%-ordningen økes. Flere idrettsanlegg og turløyper er viktig, fordi et mangfoldig idrettsmiljø er med på å skape bolyst, tilhørighet, samhold og er god folkehelsepolitikk!

–  Fortell velgerne hvordan dere vil organisere Alta Kulturskole og hvor mye ressurser det skal legges i skolen?

– Kulturskolen skal viderefører i kommunal regi, den skal fortsatt være en sterk aktør i kulturtilbudet til våre barn og unge! For å styrke kulturtilbudet ytterligere jobber vi mot sentrale myndigheter for å få gjeninnført kulturskoletimen.

– Hvordan vil ditt parti styrke kulturlivet og sørge for at vekstsenteret skaper trivsel og bolyst i lokalsamfunnet?

– Samarbeide med aktører når det gjelder festivaler, idrettsarrangementer og konferanser m.m. Vi vil også i sterkere grad benytte de store arrangementene som vi har som merkevarer for Alta  og satse videre på kulturskolen og Huset som sterke institusjoner for barn og unge.

– Vil konkurranseutsetting for renhold bli videreført og eventuelt utvidet. Står nye områder for tur for privatisering?

–  Alta Ap ønsker ikke at grunnleggende velferdstjenester privatiseres/ kommersialiseres! Vi skal jobbe for å stoppe H og Frps privatiseringsiver mot kommunalt ansatte i Alta kommune.

–  Bør Alta kommune kunne ta imot flere flyktninger enn i dag (35 per år), og hvordan bør kommunens flyktningmottak organiseres?

– Alta kommune har vedtatt en helhetlig plan for bosetting og integrering for 2014-2016. Vi vil årlig vurdere anmodningene som kommer på bosettingsantall i forhold til den vedtatte planen. Dersom Europa igjen står overfor en humanitær katastrofe, vil vi vurdere mulighetene til å ta imot flere. Mottakene bør organiseres utfra flyktningenes behov. En kombinasjon av sentralisert og desentralisert mottak er best.

– Vil ditt parti aktiv kreve/jobbe for:

 Fødeavdeling (sykehusstandard)? – Ja.

– CT maskin installert /tatt i bruk 2017? – Ja.

– Full konsekvensutredning av sykehusstruktur før det gjøres vedtak om innhold i nytt sykehusbygg i Hammerfest? – Ja.

– Full døgnkontinuerlig akuttberedskap for indremedisin i tråd med definisjonen til nærsykehus?  – Ja.

–  Hva vil ditt parti gjøre for at Alta kommune skal bli en ja-kommune for å skape økt byggeaktivitet?

– Føre en aktiv næringspolitikk. Etablere en fast arena for samarbeid mellom næringslivet og kommunen, bidra til at kommunen gir næringslivet god rådgivning og effektiv saksbehandling. Ap skal jobbe for å sikre tilgang på boligtomter gjennom forutsigbar arealplanlegging og nødvendig infrastrukturutbygging. Vi vil stimulere til økt fortetting, legge til rette for flere industriområder, kaier og et større sjørettet industriområde.

–  Hvordan vil dere realisere og finansiere utvidelsen av rullebanen på Alta Lufthavn?

– Et enstemmig kommunestyre har forskuttert utfyllingen ved Alta lufthavn. Vi vil fortsette jobben opp mot regionale og sentrale politikere med sikte på å få prosjektet inn i NTP og med det realisert utbyggingen.

– Både avlastningsveien og ny trasé for RV93 i Eiby er langt unna realisering. Hva kan gjøres?

– Ap vil intensivere arbeidet med å få på plass reguleringsplan gjennom Eiby. Vi vil utøve et sterkere politisk press opp mot sentrale politikere for statlig finansiering av begge prosjektene.

– Bør lakseslakteriet på Langnes realiseres raskest mulig, eller bør hensynet til villaksen og miljøet bremse volumøkningen for oppdrett i Altafjorden?

– For Alta Ap er det viktig at villaksebestanden i Altaelva ikke blir ytterligere truet av rømt oppdrettslaks, derfor vil vi jobbe for at det ikke legges til rette for flere åpne oppdrettskonsesjoner, grønne konsesjoner som gir større sikkerhet mot rømming kan vurderes. Alta Ap ønsker lakseslakteriet etablert.

– Hvilke tiltak mener partiet er viktig for å skape nye/sikre eksisterende arbeidsplasser, vekst og utvikling i Alta?

– Ap vil føre en aktiv næringspolitikk, det skal være attraktivt å jobbe, drive virksomhet og å etablere seg i vår kommune. Vi vil jobbe for at kommunen tilbyr et godt barnehagetilbud, gode nærskoler, et bredt og allsidig kultur-idretts- og fritidstilbud.

– Er det saker/opptreden av partiet i løpet av inneværende kommunestyreperiode dere i ettertid skulle ønske hadde vært håndtert annerledes?

– Vi har i inneværende periode vært i opposisjon og har av den grunn hatt mindre mulighet til å påvirke de politiske prioriteringene. Den uforutsigbare situasjonen som oppsto ved at samarbeidet mellom H, Frp, V og Kp brøt sammen har tidvis vært krevende for kommunestyret. Dette ble særlig synlig i skolestruktursaken.

– Hvem bør bli ordfører de neste fire år? Hvilke parti ønsker dere å samarbeide med?

– Monica Nielsen. Vi, Alta Ap, ønsker å bygge et solid fundament for et bredest mulig flertallsstyre i Alta. Dette vil skape en forutsigbar politisk situasjon til beste for kommunens innbyggere.

--------------------------------------------------------------------

EKSPERTVURDERINGEN:

Ekspert-kommentator Kristian Johnsen Foto: Altaposten

Partiløse Kristian E. Johnsen, tidligere rådmann i Vadsø og varaordfører for Ap i Alta, men med siste aktive politiske hjemsted i SV, er usikker på om Ap framstår som tydelig nok overfor velgerne.

– Ap må slutte å vingle. Spesielt i spørsmålet om sykehus i Alta hvor fylkespartiet sier en ting og Alta Ap noe annet. Samtidig står Ap fram som styringsdyktig, og har her med rotet på borgerlig side i denne perioden, en god sak overfor velgerne.

-------------------------------------------------------------

Lista til Alta Ap:

1 Monica Nielsen, Bossekop

2 Torfinn Reginiussen, Raipas

3 Kristin Jensen, Aronnes

4 Bernt Johan Berg, Eiby

5 Hilde Barbro Søraa, Hjemmeluft

6 Ole Steinar Østlyngen, Kronstad

7 Irene Pettersen, Sentrum

8 Øystein Sedolf Pedersen, Talvik

9 Hanne Rosenberg, Aronnes

10 Ådne Hindenes,Gamle Sentrum

11 Siv Kristin Ryeng, Talvik

12 Tage Andre Olsen, Midtbakken

13 Jasmin Brix, Tollevika

14 Jarl Arild Kristian Dahle, Kaiskuru

15 Grethe Marit Olsen, Gakori

16 Otto Guts Andersen, Nyvoll

17 Ellinor Isaksen, Tollevika

18 Terje Kivijervi, Kronstad

19 Marit Toset, Talvik

20 Valdet Mucaj, Sentrum

21 Monica Willumsen, Talvik

22 Bjørn Einar Lyng, Elvebakken

23 Veronica Johansen, Thomassbakken

24 Kjetil Kristensen, Eiby

25 Liss Margareth Andreassen Bruer, Aronnes

26 Håvard Jessen, Sentrum

27 Tine Klevstad, Kaiskuru

28 Stig-Rune Abrahamsen, Kronstad

29 Marianne Nielsen- Gschi, Bossekop

30 Lars Johan Hapalahti, Kronstad

31 Kåre Jonny Finjord, Bossekop

32 Bente Haug, Sandfallet

33 Arnfinn Sarilla, Amtmannsnes

34 Inger Marie Karlsen, Tverrelvdalen

35 Svein Lyon Holten, Bossekop

36 Bodil Marie Kaarby, Sentrum

37 Alf Ingulv Bjørn, Talvik

38 Siri Isaksen, Bossekop

39 Per Edvind Varsi, Bukta

40 Ronny Wilhelmsen, Elvebakken