Helgas Nordnorske bokdager i Alta kan skilte med 19 forfattere. Det hele sparkes i gang fredag klokken 19.00. Under arrangementet skal altaværingene få anledning til å speeddate nordnorske forfattere som skal fortelle om sine siste utgivelser.

Mangfoldig program

– Vi kommer til å ha et stort, mangfoldig program for både store og små. I kveld er det dog mest for voksne. Da starter det hele klokken 19.00 og varer til 22.00. Begge dagene skal publikum på speed-date med forfatterne i cirka 10 minutter hver. Forfatterne skal svare litt på spørmål fra publikum og de skal også lese fra sine siste utgivelser, sier bibliotekar Stine Iren Ballovarre.

– Alt er gratis, så vi har ikke noen påmelding. Vi håper det kommer mange, for det blir nemlig en flott og gylden anledning til på stifte bekjentskap med nordnorske forfattere og deres litteratur, sier Ballovarre. I dag blir det base i kafeen til Studenthuset City.

– Vi håper å skape en intim og koselig ramme i den nye kafeen ved siden av biblioteket. Jeg har jobbet på Alta bibliotek siden 2009 og kan ikke huske at vi har arrangert Nordnorske bokdager, sier Ballovarre.

Blodfersk novellesamling

Kvelden starter med en litterær festaften, med Torill Olsen som konferansier. Blant flere forfattere skal Altas egen Laila Stien lese fra sin blodferske novellesamling «Over elva», som Altapostens bokanmelder Solgunn Solli ga terningkast fem for få dager siden.

– Veldig gledelig å kunne by på hele 19 forfattere i løpet av to dager. Veldig flott at Laila Stien også kommer. Hun er som kjent aktuell med sin nye novellesamling, så det passer perfekt, sier Ballovarre.

Sjangere for alle

Helgens bokfest skal  presentere utgivelser fra det siste året, samt eksklusive smakebiter på noen av bokhøstens nyheter. Årets bokdag kan by på ikke mindre enn 20 utgivelser, fordelt på et vell av ulike sjangere.

– Det kommer garantert til å bli en bokfest – med mange høydepunkter både fredag og lørdag, hvor publikum får møte alt fra debutanter via lovende tredjeboksforfattere, novelledronninger og prisbelønnede barnebokforfattere, sier Balovarre.

Leser for barna

Lørdag starter bokdagen klokken 11.30 og første del er tilrettelagt hele familien.

– Sissel Horndal skal i selskap med Marry Ailonieida Somby sørge for en uforglemmelig opplevelse for familien. Finnmarksforfatterne Eva Strandbu som opprinnelig kommer  fra Talvik, og Sylvi Jane Husebye som holder til i Hammerfest, skal fortelle om hvordan barndommen var eller kan ha vært i tidligere tider, enten det var under andre verdenskrig eller i steinalderen, forklarer Ballovarre.

Signerer for fansen

Arrangørene for det hele er Norsk Forfattersentrum i samarbeid med Alta bibliotek og Finnmark fylkesbibliotek. Lørdag fra klokken 12.00 blir det mer litteratur og speed-dating for den voksne garde.

– Det er som nevnt gratis å komme, og det vil selvfølgelig også bli mulighet å kjøpe og få signert bøkene som presenteres under arrangementet. ARK stiller med pop-up bokhandel på begge dagene og jeg kan love at det blir litteratur for enhver smak, lover Ballovarre.