– Vi har jobbet med å få ferdig bysten i over to år, så det blir en veldig flott og stor dag for oss i Alta historielag.

Det sier Ottar Grimstad i historielaget, som søndag etter gudstjenesten inviterer til avduking av bysten av Kristian Birkeland ved Nordlyskatedralen.

Prikken over i-en

Begivenheten gleder både avtroppende- og påtroppende leder i Alta historielag.

–  Dette er det sjette minnesmerke som historielaget setter opp, og avdukingen av Birkeland blir prikken over i-en for Alta sin del, sier avtroppende leder for Alta historielag Ottar Grimstad som utdyper:

– Alta kaller seg for Nordlysbyen og med tanke på sentrumdannelsen, så blir bysten av  Kristian Birkeland et flott bidrag, sier han.

Bygger videre

Historielagets nye leder Eva Dagny Johansen gleder også seg til avdukingen.

– Det blir en historisk begivenhet vi i det nye styret i Alta historielag får være med på. Vi er utrolig takknemlig for alt arbeidet det gamle styret har gjort i alle år. Det er over 100 år med erfaring som slutter og det nye styret som per i dag består av syv personer, har et godt samarbeid med det gamle styret som besitter enorm kompetanse. Vi skal bygge videre på deres mangeårige arbeid – og skal selvsagt fortsette med det. Blant annet å gi ut Altaboka, kalendere og arrangere turer med mer, forklarer Johansen.

Taler og historiske ord

Alta motettkor skal bistå med korsang både før og etter avdukingen, og Ottar håper på fint vær og godt oppmøte.

– Jeg er mektig fornøyd med bysten som kunstneren Henning Olav Espedal har laget. I tillegg er jeg særdeles fornøyd med Alta kommune som har tilrettelagt for plassen hvor bysten står med arkitekttegnede benker, så kommunen skal også ha mye av æren. Dette vil bety mye for Alta, og det er bare fantastisk at man i bakgrunnen av bysten skimter Haldde hvor Birkeland hadde sitt virke i sin tid. Nå kommer også nordlysattraksjonen i kjelleren i Nordlyskatedralen, så nå kan Alta med rette kalle seg for Nordlysbyen. Det er dog viktig å påpeke at det ikke bare er meg, men alle i Alta historielag –  med kommunen på laget – som har fått bysten av Birkeland på plass. Espedal skal også komme til avdukingen og han skal snakke litt om arbeidet med bysten før jeg forteller litt om Birkeland og historielagets arbeid med å få på plass bysten som jeg er umåtelig stolt over. Avdukingen skal Altas ordfører, Laila Davidsen gjøre klokken 12.30, sier Grimstad. Tidligere i sommer kom det også fram at det på Haldde skal reises en byste i miniatyr.

– Når den skal settes  oppå på Haldde-toppen vet jeg ikke, men det er støpt en byste i bronse som er 60 centimeter. Så når den er på plass der, så har både Alta sentrum og Kåfjord fått sine byster av Birkeland, som satte Alta på kartet med sin nordlysforskning, forklarer Grimstad.