SV mener at fremtiden til villaksen er viktigere enn de 250 arbeidsplassene et nytt lakseslakteri kan gi.

– Det kan vi være helt klokkeklare på. Noen arbeidsplasser må vi bare takke nei til, dersom vi samtidig mener at villaksen og rene fjorder er viktig å bevare, sier leder i Alta SV, Tommy Berg og SVs stortingsrepresentant fra Finnmark, Kirsti Bergstø.

– Naivt av Ap

Duoen mener det er naivt av Alta arbeiderparti å tro at et ja til slakteri, ikke er å sette døra på gløtt for mer oppdrett.

– Jeg tror at når et stort og kostbart slakteri først er etablert, så vil næringa bruke det som pressmiddel til å øke produksjonen, sier Berg, som tirsdag ettermiddag hadde tatt med seg partikollegaen fra Nesseby til ALIs kontor i Øvre Alta.

Overfor altaposten.no har ordførerkandidat for Alta Ap, Monica Nielsen, sagt at det ikke er noen motsetninger mellom å bevare villaksen og samtidig ønske et nytt lakseslakteri velkommen.

– Den totale produksjonen vil ikke øke. Dette dreier seg om å ta unna den fisken som er i dagens merder, sier Nielsen.

Snikinnføring av mer biomasse

Leder for Alta laksefiskeri og interessentskap (ALI), Tor Erland Nilsen, mener i likhet med Tommy Berg at lakseslakteriet på Langnes er en snikinnføring av mer produksjon for oppdrettsindustrien.

– Slakteriet vil fungere som en gulrot for å få mer oppdrett, mener han og sier at han synes det er å begynne i feil ende å snakke om arbeidsplasser først.

– Hvor kommer det tallet fra? Uansett må man se på hva fjorden tåler. Det blir det samme som hvis man skal si at man skal øke reintallet på vidda for å gi reineierne flere arbeidsplasser. Selv om vidda ikke tåler flere rein.

– Snur kappa etter vinden

Tommy Berg mener velgerne vil avsløre partier som prøver å ri to hester samtidig, og han er meget kritisk til Alta Ap som han mener snur kappa etter vinden.

– Når de er i elva og snakker med fiskerne der bedyrer de at de vil gjøre alt de kan for å ta vare på villaksen. Så skal det ikke mer enn en tur ut i fjorden med oppdrettsnæringa, så har de begynt å vingle i spørsmålet om vi skal tillate mer oppdrett eller ikke. SV og Venstre ble forøvrig ikke med på den nevnte turen med oppdrettsnæringa, selv om vi var invitert, sier Berg.

– Fjordfiskernes livsgrunnlag truet

Kirsti Bergstø mener det er forstemmende at politikerne i Finnmark ikke er mer kritiske til oppdrettsindustrien.

– For noen år siden var jeg ute i Altafjorden og snakket med flere fiskere som sa at fisken var forsvunnet eller hadde flyttet seg lenger ut i havet. Fjordfiskernes livsgrunnlag har dermed mange steder blitt borte eller er på tur  å forsvinne, mener Bergstø.

– Når det gjelder Altaelva må man handle etter føre-var-prinsippet. Det er for sent å komme på banen når villaksen allerede har tatt skade, sier Bergstø, som lovte Tor Erland Nilsen å ta opp saken i Stortinget.

– Oppdrettsnæringa kan ikke fortsette å øke biomassen uten å være i nærheten av å rydde opp i de alvorlige problemene man har skapt med rømming og lus. Og det er et politisk ansvar å se til at de gjør dette.

Grønne konsesjoner

Monica Nielsen (Ap) sier at det ikke må herske noen tvil om at det for Alta Arbeiderparti er viktig at villaksebestanden i Altaelva ikke blir ytterligere truet av rømt oppdrettslaks.

– Derfor vil vi jobbe for at det ikke legges til rette for flere åpne oppdrettskonsesjoner, mens grønne konsesjoner kan vurderes. Vi skal overvåke oppdrettsnæringen for å sikre at villaksebestanden i Altaelva ikke blir ytterligere truet av rømt oppdrettslaks, sier Nielsen som legger til at Ap jobber for at kommunen skal få arealavgift av oppdrettsnæringa.

– Når det gjelder lakseslakteriet har det vært stor enighet om at et nytt og moderne anlegg på Langnes vil gi arbeidsplasser og bidra positivt for næringsutviklingen i Alta. Alta Ap vil jobbe for å få denne etableringen til kommunen.