Per Tore Bech Nygård i Alta Venstre er bekymret over det han mener er manglende rettssikkerhet på sykehjemmene i Alta. Han viser til en temarapport fra Norsk senter for menneskerettigheter om menneskerettigheter i norske sykehjem, som blant annet avdekker at sykehjemsbeboere i Norge utsettes for ulovlig tvang, mishandling og omsorgssvikt.

– Altså grove krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter, sier Nygård til Altaposten og spør retorisk:

– Er det grunn til å anta at situasjonen i Alta er bedre enn det som blir beskrevet i undersøkelsen?

Nygård tar til orde for et organ der pårørende og pasienter sikrer å bli hørt og tas med i prosesser.

– Jeg har som politiker lansert tanken om å opprette et bruker- og pårørenderåd for syke- og omsorgssektoren, men det har rådmannen avvist. Den blå koalisjonen var også negativ til det. Hvordan vil virkomhetslederen, Frp og andre som nå toer sine hender sørge for at pasienter og pårørende blir hørt, spør Venstre-politikeren.

– Tenker du at et permanent utvalg vil gi pårørende og pasienter mer legitimitet, og makt?

– Ja! Og jeg synes det er flott at kommunalleder for helse- og sosial, John Helland, nå sier at det er en brukerundersøkelse på gang. Men jeg mener at dette er noe som må bli en fast del av systemet og ikke bare en engangshendelse.

Nygård hevder at i planleggingsutvalget for det nye omsorgssenteret, så mangler man representanter for pårørende og pasienter.

– Svaret jeg har fått når jeg har påpekt dette, er at de ansatte skal være pasientenes lyttepost. Men det blir helt feil. De ansatte har som regel sin lojalitet overfor arbeidsgiver. Og uansett hvor stor omsorg de har for pasientene, så kan man ikke forvente at de skal ha denne rollen, mener Venstre-mannen.

– Pasienter på sykehjem og i omsorgsboliger har liten evne til å utøve press på noen som helst, og mange er avhengige av sterke pårørende. Men slettes ikke alle pårørende orker ta kampen alene og mange pasienter har heller ikke pårørende. Derfor er det viktig å bygge opp sterke pårørendeutvalg som kan representere alle.

Nygård synes det er påfallende at fokuset på eldreomsorgen kommer etter medieoppslag.

– Det er bra at administrasjon og flere i det politiske miljø omsider ser ut til å våkne, men hver gang det blir avslørt mangler ved denne viktige delen av kommunens tjenester, er det avisene som får det fram. Dette viser nok en gang at det er nødvendig å ha en systematisk problemoppfanging av tilstanden ved blant annet sykehjemmene - altså et bruker- og pårørenderåd. Da har man muligheten til å korrigere kursen før pårørende seg ser nødt til å gå til avisene.

VIL SIKRE PASIENTENE: Per Tore Bech Nygård håper å få politisk gehør for et pårørende- opg pasientutvalg i eldreomsorgen i Alta kommune. Foto: Privat