Partipresentasjonen inneholder: Hovedsak/hovedprofilering, faste spørsmål, ekspertvurdering av det enkelte parti,  presentasjon 1. kandidat – alt følger fortløpende. Alle partipresentasjonene vil bli samlet og ligge tilgjengelig på førstesiden fram til valget 14. september.

Altaposten har tatt med SV-toppene Tommy Berg og Otto Aas på stein-cruise i Altafjorden med lastebåten Mona. For partiet som er mest kjent for ost og vin, kamp mot NATO og ha penger til alt som er bra og hyggelig, er det likevel høytidsstund i lokalpartiet i Alta når sprengt tunnelfjell forsvinner ned i dypet utenfor Alta Lufthavn.  I dag går lastebåtene Mona og Borghild i skytteltrafikk mellom E6 vest for Alta og Alta Lufthavn. Foreløpig er det fylt 400.000 kubikk fjell i et 300  meters bredt og 270 meters langt område. Totalt skal det fylles 1,2 millioner kubikk for å komme opp i rullebanehøyde.

– Vi skal ikke drive selvskryt, men er det noen som fortjener betegnelsen «rullebaneutvidelsens far» er det Otto. Da han kom med forslaget om at overskuddsmassene fra E6-utbyggingen burde brukes samfunnsnyttig til å utvide rullebanen ved Alta Lufthavn, og om nødvendig at kommunen skulle ta kostnadene, ble vi gjort til latter i det politiske miljøet, hevder partiets ordførerkandidat Tommy Berg.

– Må samarbeide

Han liker ikke selv betegnelsen ordførerkandidat, og mener toppkandidat er en mye mer reell betegnelse i valgkampen.

– Ordfører blir jeg ikke, men SV vil forhåpentligvis bli et parti som kan sikre at Alta blir best på infrastruktur, på samme måte som vi fikk igangsatt utvidelsen av rullebanen av Alta Lufthavn. Manglende satsing på infrastruktur øker risikoen for at veksten i Alta vil stoppe opp, klargjør toppkandidaten og blir assistert med følgende forklaring fra Aas:

– Stamflyplassen Alta har vært den desidert viktigste vekstfaktor for Alta, og derfor må vi ta aktive grep for å sikre at det ikke er begrensninger i infrastruktur som gjør at SAS og Norwegian kutter ned på direkteavganger. Lengre rullebane er også et miljøtiltak fordi framtidens mer miljøvennlige fly krever lengre rullebane.

Må ha vekst

Hvor er det så blitt av de myke verdiene som barnehage, skole, eldreomsorg, nærmiljø og kultur hos SV?

– Vi har vært en pådriver på alle de områdene som nevnes her, men penger må tjenes før de kan brukes, og da må næringslivet få gode rammevilkår samtidig som vekst i folketall er godt betalt i overføringene til kommunen. Gjennom SVs press er infrastruktur som kloakk, boligfelt, flere barnehageplasser blitt realisert. Nok kommunale boligtomter til selvkost vil presse tomteprisen ned, og i SV-byen har kultur og miljø svært gode vekstvilkår. Med SV øker bolysten, hevder Berg og Aas, begge kumulert som første og tredjekandidat.

En annen infrastruktur SV vil ha på plass er snarlig realisering av avlastningsveien, om nødvendig med en bypakke og bompenger.

– Vi er helt på linje med lederen i næringsforeningen i Alta. Veien er svært viktig for å få utløst nye bolig- og industriområder. Det verste er at trafikken på sikt vil stoppe helt opp om ikke noe gjøres.

Eiendomsskatt

SV er klar på at det blir nødvendig med knallharde prioriteringer, og at politikerne står foran tøffe kutt i skole og eldreomsorg.

– Vi må kutte, men kan unngå de mest smertelige kuttene i eldreomsorg og skole dersom vi øker skatten litt for de som har mest. En økning til syv promille for verker og bruk vil gi 10 millioner kroner i årlige økte inntekter. I stor grad  rammer det  Alta Kraftverk, Statnett, Televerket og tunge nasjonale oppdrettskonsern samtidig som privatboliger og hytter ikke får noen økning. Det er uansvarlig å si nei til inntektene og samtidig kutte hos unge og eldre, hevder Tommy Berg og Otto Aas.

------------------------------------------

FASTE SPØRSMÅL:

SV og toppkandidat Tommy Berg gir ingen garanti for samarbeid med Ap i neste periode.

– Hvilke grep skal tas for å få en bærekraftig økonomi, og kan ditt parti garantere positivt netto driftsresultat, og på hvilket nivå?

– Først ønsker vi å oppjustere eiendomsskatten for verker og bruk til 7 promille - noe som vil gi opp mot 10 friske millioner rett til kommunen. SV har en målsetting om 1 % netto driftsresultat (avhengig av nasjonale overføringer fra sittende regjering)

BER OM HJELP: Tommy Berg og SV ber Ap om hjelp for å skaffe kommunen inntekter gjennom økt eiendomsskatt for å slippe tunge kutt i skole og helse. Foto: Jarle Mjøen

– Vil dere øke inntektene gjennom eiendomsskatt?

– Ja, kun verker og bruk til 7 promille (ref. tidligere artikler i Altaposten).

– Alta har lave kommunale avgifter sammenlignet med andre kommuner. Er det forsvarlig å øke avgiftsnivået innen selvkostområdet for å få bygd ut infrastruktur?

– Ja, dette henger blant annet sammen med utbygging av infrastruktur som vann, avløp og renovasjon. Uten finansiering vil man ikke kunne bygge ut nye boligfelt og vann og avløp i nærområde og distrikt.

– De fleste er enige om at driftsnivået må tas ned uavhengig av økte inntekter. Hvilke områder skal skjermes, hvilke områder får mindre penger å rutte med?

– Gamle, syke, barn og unge må skjermes. Fortsatt effektivisering av hele den kommunale virksomheten. Nytenkning når det gjelder organisering av tjenesteproduksjon, for eksempel utelukkende vedlikehold og brøyting av kommunale veier, kommunalt driftsselskap for samtlige kommunale bygg (effektiv drift, lavere kostnader).

– Tomteprisene i Alta er på vei opp mot millionen for normaltomter. Vil dere sette inn tiltak for å få rimeligere tomter, og eventuelt hvilke tiltak?

– Ja, vi vil sette inn tiltak. Kommunen skal legge tilrette for flere boligfelt. Økt fokus på fortetting. Opprette kommunale utleieboliger for de mennesker som ikke har økonomiske muligheter til å komme seg inn på leie-/eller eiermarkedet.

– Hva vil dere gjøre for å stimulere lag/foreninger til høyere aktivitet og dermed bedre folkehelse?

– Opprette en årlig kommunal folkehelsepris for å stimulere til økt aktivitet for idrettslag, turlag og andre interesseorganisasjoner til økt fokus på folkehelse. Bygge gang og sykkelstier for å stimulere flere til å sykle til jobb, skole og fritidsaktiviteter m.m. Utjevne sosiale forskjeller gjennom gratis anleggsleie for barn og unge.

– 15-prosent ordningen har vært en suksess. Hvordan skal den videreutvikles og hvilke anlegg bør Alta kommune realisere i egen regi neste periode?

– Jobbe for å forkorte etterslepet. Styrke tilskuddet. Anlegg i egen regi: Hall i Kaiskuru og utvidelse av Finnmarkshallen.

– Fortell velgerne hvordan dere vil organisere Alta Kulturskole og hvor mye ressurser det skal legges i skolen?

–  Kulturskolen skal være for alle barn og unge uavhengig av økonomi. Innholdet må styrkes og videreutvikles. Vi vil jobbe med å få nye lokaliteter. Vi ønsker at kulturskolen skal kunne brukes i undervisning i skolen samt ha desentralisert tilbud i distrikts-Alta.

– Hvordan vil ditt parti styrke kulturlivet og sørge for at vekstsenteret skaper trivsel og bolyst i lokalsamfunnet?

– Støtte opp om lokale foreninger og lokalt initiativ.

– Vil konkurranseutsetting for renhold bli videreført og eventuelt utvidet. Står nye områder for tur for privatisering?

– NEI og atter nei.

–  Bør Alta kommune kunne ta i mot flere flyktninger enn i dag (35 per år), og hvordan bør kommunen organisere flyktningmottakene?

– Alta kommune tar i dag imot et rimelig høyt antall. Dette bør ikke økes.  Asylanter bør bo spredt i Alta kommune, altså desentralisert.

– Vil ditt parti aktivt kreve/jobbe for:

  Fødeavdeling (sykehusstandard)? – Ja

CT maskin installert/tatt i bruk 2017?  Ja.

  Full konsekvensutredning av sykehusstruktur før det gjøres vedtak om innhold i nytt sykehusbygg i Hammerfest?  – Ja.

  Full døgnkontinuerlig akuttberedskap for indremedisin i tråd med definisjonen til nærsykehus?  Ja.

– Hva vil ditt parti gjøre for at Alta kommune skal bli en Ja-kommune for å skape økt byggeaktivitet?

– Vi skal tilføre nødvendige ressurser til saksbehandling og et foreløpig svar innen to uker.

– Hvordan vil dere realisere og finansiere utvidelsen av rullebanen på Alta Lufthavn?

– Alta lufthavn må forlenges uavhengig av statlig finansiering, i siste instans med kommunal finansiering. Dette er den mest verdifulle utbygging av infrastruktur for Vest- Finnmark.

– Både avlastningsveien og ny trasé for RV93 i Eiby er langt unna realisering. Hva kan gjøres?

– Ytterligere press mot nasjonale myndigheter.

– Bør lakseslakteriet på Langnes realiseres raskest mulig, eller bør hensynet til villaksen og miljøet bremse volumøkningen for oppdrett i Altafjorden?

– Hensynet til villaksen og miljøet i Altafjorden veier tungt. Ingen økning før anleggene er sikre nok. Ang. lakseslakteri bør lokalisering bestemmes snarest.

– Hvilke tiltak mener partiet er viktig for å skape nye/sikre eksisterende arbeidsplasser, vekst og utvikling i Alta?

Infrastruktur som flyplass, næringseiendommer og veinett. Støtte til lokale nisjebedrifter

– Er det saker/opptreden av partiet i løpet av inneværende kommunestyreperiode dere i ettertid skulle ønske hadde vært håndtert annerledes?

– Vi beklager at vi ennå ikke har oppnådd bred enighet om en fremtidig skolestruktur.

– Hvem bør bli ordfører de neste fire år? Hvilke parti ønsker dere å samarbeide med?

– Tommy Berg. Vi ønsker å samarbeide med de parti hvor vi får mest gjennomslag for Alta SVs politikk.

----------------------------------------------------------

Alta SV

Leder: Tommy Berg

Medlemstall i lokallaget (Alta): 58

Antall representanter i kommunestyret inneværende periode: 3

Vurderer selv realistisk mål for representasjon i kommende periode: 4

Toppkandidaten til SV er 35 år og har god erfaring fra hjemmebane med å holde orden på fire viltre gutter og en snart voksen jente. Sammen med kona Anita får Tommy Berg hverdagen til å gå rundt i den aktive familien, og har i tillegg tid til jobb, politikk, fotball og frivillig kulturarbeid. Berg markerte seg for alvor for Alta-publikumet da han gikk knallhardt ut å ba velgerne som ønsket sykehus i Alta om å stemme på parti som talte for sykehus. I ettertid har han blitt leder for Alta og Finnmark SV, og det siste vervet har kneblet han i sykehussaken.

Ekspert-vurdering:

– Ap-veteran og politisk ringrev, Gunnar Mathisen, gir ikke SV stort håp. Hans dom er at SV på grønn side taper for De Grønne og på sosialistisk side til Ap.

– Tommy Berg hadde gjort seg best i Ap slik som både far og farfar, og har en håpløs oppgave i SV hvor  han er presset til taushet i sykehussaken. Når det gjelder forslaget om eiendomsskatt  tror jeg det skal mer til for å overbevise velgerne om at SV er ansvarlig og kan sikre orden i kommuneøkonomien. SV har definitivt ikke klart å bryte lydmuren i valgkampen, konkluderer Ap-veteranen fra Spania.

SV-LISTA:

1 Tommy Berg, Saga

2 Anita Håkegård Pedersen, Gakori

3 Otto Erik Aas, Tverrelvdalen

4 Mari Sofie Strifeldt Arntzen, Gtakori

5 Tore Mathisen Grøtte, Kaiskuru

6 Hege Runa Foss Westgaard, Sentrum

7 Kolbjørn Rafoss, Aronnes

8 Maria Frisk-Ellingsen, Gakori

9 Bjørn Fermann, Raipas

10 Marte Øvergård, Tverrelvdalen

11 Tore Nesheim, Sentrum

12 Leif Birger Mækinen, Rafsbotn

13 Vilde Danielsen, Kåfjord

14 Randi Holum, Midtbakken

15 Ivar Erling Aas, Tverrelvdalen

16 Eva Marie Haugen, Thomassbakken

17 Harald Olsen, Øvre Alta

18 Sigfrid Ingebjørg Hernes, Alta

19 Karoline Leistad-Jonas, Aronnes

20 Linn Strifeldt Walseth, Alta

21 Ellinor Oddny Løkås, Sentrum

22 Lisa Marie Suhr Kvernmo, Kaiskuru

23 Sunniva Bogetun Johansen, Øvre Alta

24 Laila Jonette Evensen, Alta

25 Henriette Therese Midttun Helgesen, Midtbakken

26 Anita Marie Berg, Saga

27 Silje Strifeldt Walseth, Alta

28 Ranveig Therese Pedersen, Kåfjord