Da politiet i Alta tauet inn den vanekriminelle 24-åringen fra Hammerfest en augustdag i 2012, troppet Altaposten-journalist Magne Kveseth opp for å ta bilde. Ikke av 24-åringen, men av den uvanlige ekvipasjen som du ser på bildet.

Ved bilen sto da to politibetjenter og eieren av bilen, 24-åringen fra Hammerfest. I det Kveseth fotograferer bilen, vender bileieren seg mot ham.– Hvis du ikke slutter å ta bilder med det fotoapparatet skal jeg knekke nakken din, sier mannen og peiver mot Kveseth.To politibetjenter står rett ved siden av og hører alt den rusede mannen, som da var 21 år, lirer av seg.– Du truer vel ikke folk som forsøker å gjøre jobben sin, svarer Kveseth og fortsetter å fotografere bilen.– Det er mine private eiendeler du tar bilde av, tar du flere bilder så knekker jeg nakken din, fortsetter gutten.

UVANLIG EKVIPASJE: 24-åringen fra Hammerfest er blant annet tiltalt for å ikke sørge for at denne snøscooteren var tilstrekkelig sikret. Politibetjent Kjell Eirik Mortensen ble forsøkt slått ned kort tid etter at dette bildet ble tatt. Foto: Magne Kveseth

Da han en time senere får vite at politiet vil beslaglegge bilen, klikker det for 24-åringen. Han sier til en politibetjent at han skal knuse trynet hans – og langer ut et slag. Betjenten får avverget slaget.

Denne uka går saken mot 24-åringen i Hammerfest tingrett. Kveseth er innkalt som vitne i saken, der truslene mot Altapostens journalist er ett av svært mange tiltalepunkter.

Her er en kort oppsummering:

  • Flere tilfeller av trusler mot ansatte i Vadsø fengsel.

  • Hærverk i Vadsø fengsel.

  • To tilfeller av vold i Hammerfest.

  • Drapstrussel mot både lege og journalist.

  • Kjøring uten sertifikat.

  • Oppbevaring og bruk av narkotika.

TRE DAGER: Altaposten-journalist Magne Kveseth var til stede da rettssaken mot en 24-åring startet i Hammerfest tingrett tirsdag. Torsdag avsluttes saken. Foto: Vidar Kristensen

Alle tiltalepunktene skriver seg fra en «aktiv» periode sensommeren og høsten 2012, samt fra tiden han sonet i fengsel i 2013 og 2014.

Under rettsforhandlingenes første dag tirsdag sa han seg skyldig blant annet i drapstruslene mot Kveseth.

– Vi har nulltoleranse for det vi oppfatter som reelle trusler mot våre ansatte. Derfor tar vi denne type saker på stort alvor. Journalister jobber ofte med kontroversielle saker, og vi kan derfor ikke gå på akkord med den tryggheten som ligger i bunnen for uavhengig og uredd journalistikk, sier redaktør Rolf E. Lund om hvorfor truslene mot Kveseth er en del av tiltalen mot 24-åringen.