Innholdet av lovlig brukte legemidler og miljøgifter var langt under verdiene som er ansett som trygge, melder Mattilsynet på sine nettsider.

I 2014 ble det analysert over 13.000 oppdrettsfisk tatt ut fra oppdrettsanlegg og slakterier over hele landet. En tredel av fisken ble analysert for ulovlige stoffer og legemidler. Kun i en prøve ble det funnet ulovlige stoffer, men årsaken til funnet skyldes forurensing av prøven før den kom til analyse.

Vel 4.500 fisk ble analysert for miljøgifter. Her lå alle prøvene under grenseverdiene som er satt for de enkelte stoffene. Analysene viste at konsentrasjonene av de fleste miljøgiftene lå under grensen for det som er mulig å påvise.

– Nivået for mange av miljøgiftene har gått nedover i flere år. Det skyldes at det nå brukes mer vegetabilske fôrvarer og mindre marine råvarer, forteller Christine Børnes, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Overvåkingsprogrammet er en del av et større EU-pålagt overvåkingsprogram på alle animalske matvarer.

– Overvåkingen er gjennomført siden 1998, og den viser at oppdrettsfisken er trygg å spise med tanke på miljøgifter av medisinrester, sier Børnes. (©NTB)