Det knyttes stor spenning til KrF-leder Knut Arild Hareides  besøk i Alta kommende torsdag.

– Jeg forventer at Hareide vil være klar og tydelig på at han følger Finnmark KrF og toppkandidat Svein Iversen. I så fall betyr det at helseminister Bent Høie må bøye av når både regjeringspartner og støtteparti står bak kravet om utredning, sier sykehusforkjemper og Venstres ordførerkandidat i Alta, Trine Noodt, og legger til:

– Sykehussaken er en lakmustest på om velgerne kan stole på Høyre sentralt og lokalt, og om Frp er villig til å sette hardt mot hardt for å få fakta på bordet før milliardinvesteringen. Frp vil ha både KrF og Venstre som støtteparti i ryggen dersom de i regjering krever at Høie konsekvensutreder sykehusstrukturen. Det kan ikke Høie stå i mot.

Nøkkel for regjeringen

Hareide har så langt vært en nøkkel  for  Høyre og Frp  for å oppnå flertall for regjeringens politikk. I sykehussaken i Finnmark står Høyre helt alene. Regjeringspartner Frp har varslet kamp for konsekvensutredningen. Støtteparti Venstre har lovet å presse regjeringen så langt som nødvendig for å få også strukturen i nord utredet. Med Iversen og KrFs flagging av krav om konsekvensutredning og støtte til fødeavdeling/sykehus i Alta, er det nå kun Ap og SV av fylkespartiene som sier nei til sykehus i Alta og konsekvensutredning. Både Ap og SV er krystallklar i sin avvisning av konsekvensutredning og står fast på at Nye Hammerfest sykehus, som er kostnadsestimert til to milliarder kroner, skal realiseres.