Oppdrettsnæringa forvaltes under strengere miljøregime enn andre naturbaserte næringer, mener oppdrettsforskere. Den mener den må ta miljøhensyn som oljeindustrien, landbruket og gruveindustrien slipper.

– Miljøstyringen av norsk havbruk har fått en for dominerende plass i forvaltningsregimet for norsk havbruk. Næringen styres nå i hovedsak etter miljøkriterier, sier seniorforsker Roy Robertsen ved forskningsstiftelsen Nofima til NTB.

Kompleks forvaltning

Han leder forskningsprosjektet som nå gjennomgår rammeverk og forvaltning i oppdrettsnæringa. I en ny delrapport tegnes et bilde av en sektorisert og kompleks forvaltning hvor mange instanser er med, men hvor ingen kan ta et overordnet grep.

Dominerende

Rapporten argumenterer for at miljømessig bærekraft får for stor og dominerende vekt over andre hensyn som økonomisk utvikling, arbeidsplasser og samfunnsutvikling.

– Oppdretterne har strengere kriterier å leve etter enn andre. Oljenæringa har strenge forurensningskrav, men får ofte ja i sine prosesser. Dette fordi den sosiale og økonomiske effekten er så stor at det blir et akseptabelt miljøfotavtrykk, sier Robertsen.

Skjerpe miljøkrav

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, lar seg forbause over at forskere kan argumentere på denne måten.

– Hvilken virkelighet er forfatterne bak denne rapporten i? Hadde vi gjort det forfatterne antyder, ville vi skrudd miljøpolitikken flere tiår tilbake, sier Haltbrekken.

Ifølge Naturvernforbundet kan ikke «særdeles slappe» krav til gruveindustrien bli et argument for å la oppdretterne forurense mer.

– Det er et argument for å skjerpe miljøkravene til gruveindustrien. At oljeindustrien stadig får det de peker på, kan heller ikke bli et argument for at andre næringer skal få ture fram som de vil, sier Haltbrekken, og viser til luseproblematikk, rømming og forurensning under merdene.