Også i år blir et offentlig helsetilbud betalt av Alta IF under Altaturneringen.

– Dette kan ikke det offentlige helsevesenet være bekjent av. Mener virkelig Finnmarkssykehuset at foreldre skal steke vafler og selge kaffe for å sikre at skadde fotballspillere skal få tatt et enkelt røntgenbilde, spør SVs andrekandidat i Alta, Anita Håkegård Pedersen.

Idrettsprofil

Håkegård Pedersen er i tillegg til å være politiker på høyt lokalt nivå, kanskje mest kjent som idrettsleder, trener, tidligere idrettsutøver og idrettsmamma. Nylig ble det klart at Håkegård Pedersen blir ny dametrener i handball i BUL. Hun peker på at Altaturneringen er en av landsdelens største, om ikke det største, idrettsarrangementet for barn og ungdom.

– Jeg har full forståelse for at arrangøren gjør det som er nødvendig for å sikre at røntgen er åpen under turneringsdagene. Det kommer mellom 7000 og 10.000 mennesker til Alta for å drive en aktivitet som medfører risiko for skader på bein og ledd. Da må de kunne få stilt en diagnose raskt og sikkert. All honnør til Alta IF som bruker av penger som skulle gått til aktivitet for barn og unge, for å sikre at røntgen kan holdes åpen under turneringen, påpeker SV-politikeren.

– Må omgjøres

Hun krever en øyeblikkelig reaksjon fra Finnmarkssykehuset, og dersom ikke den administrative ledelsen vil gripe inn, ber hun styrelederen i Finnmarkssykehuset gjøre det. Hun vil ha både Høyre og Ap på banen.

– Det er skammelig at Finnmarkssykehuset krevet at arrangøren skal betale de ansatte som skal betjene  røntgenavdelingen i helgen under Altaturneringen. At Finnmarkssykehuset leier ut lokalene og utstyret gratis er så selvfølgelig at det ikke en gang er formildende, hevder SVs andrekandidat.

– Ikke behov

Altaposten har bedt om en reaksjon fra Finnmarkssykehuset. Via kommunikasjonssjef Ivar Geiner har vi fått følgende tilbakemelding:

«Spesialisthelsetjenestetilbudet i Finnmark er dimensjonert i forhold til behovet. Vi har gjennomgått antall henvendelser under turneringen for de to siste år. Det er tatt henholdsvis seks og åtte røntgenbilder i løpet av turneringen. Derfor er det ikke behov for å utvide åpningstiden på røntgenpoliklinikken. Jeg kan legge til at vi har undersøkt hvordan tilsvarende poliklinikker drives andre steder i landet under tilsvarende arrangement, og det er ikke praksis å utvide åpningstidene i forbindelse med arrangement.»

– Betaler om vi må

Alta IF håper klubben slipper å betale for røntgenåpningen.

Daglig leder Tron Møller Natland i Alta IF bekrefter overfor Altaposten at de har inngått en avtale der de må dekke lønnskostnadene til to ansatte på poliklinikken for å ha åpen røntgen som en sikkerhet.

– Vi håper at det ikke blir noen slike skader, men av erfaring vet vi at det kan bli behov for røntgen. Med mange tusen spillere fra Finnmark og Troms vil vi gjerne ha sikkerheten det er å ha åpen røntgen. Spillere fra Alta med foresatte her klarer nok turen til Hammerfest, men vi må også tenke på lagene som kommer utenfra, og som kanskje har mindre ressurser til å kunne følge en uheldig spiller til Hammerfest, sier Natland.

Han forteller at de ansatte på poliklinikken har strukket seg svært langt, blant annet med å tilpasse ferien for å kunne holde røntgenavdelingen åpen. De gir som foreldre og støttespillere et viktig personlig bidrag for at helseberedskapen skal være best mulig  under arrangementet.

– Når det gjelder det økonomiske har Håkegård Pedersen rett. Dette er penger vi gjerne skulle ha brukt på å skape aktivitet. Så skulle vi slippe kostnaden, selv om den ikke er dramatisk høy, ville vi selvsagt blitt veldig glad for det. Samtidig må jeg understreke at vi har gått inn på avtalen med åpne øyne, sier Møller Natland.