Leder i Finnmark Unge Høyre, Vetle Langedahl, reagerer sterkt på måten Alta-ordfører Laila Davidsen (H) kaster seg inn i sykehuskampen. I tirsdagens papirutgave av Altaposten avviser nemlig Alta-ordføreren og fylkestingsrepresentanten at det finnes noen som helst usikkerhet om hvor Finnmark og Alta Høyre står i sykehusspørsmålet.

– Hun skaper et helt fortegnet inntrykk av hva Finnmark Høyre står for, hva tidligere leder i Finnmark Høyre og vår stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen mener, og jeg synes også hun gir et inntrykk av at hun har Høyres stortingsrepresentanter i Nord-Norge i ryggen når hun krever at Alta skal ha framtiden lokalsykehus i Vest-Finnmark, påpeker Langedahl.

Åpner for Alta

Selv er den unge hammerfestpolitikeren, i tillegg til å lede Finnmark Unge Høyre, sjettekandidat på fylkestingslista til Høyre. Han mener at det er en bred oppfatning i Finnmark Høyre om at dagens sykehusstruktur må ligge fast, og at helsetilbudet i Alta må utvikles i en struktur hvor Hammerfest har lokalsykehuset i Vest-Finnmark.

– Helsetjenestene skal leveres nær der befolkningen bor, og vi må hele tiden ha fokus på å få mest mulig helse for hver krone vi legger igjen i helsevesenet. Derfor er Laila Davidsen på linje med både Frank Bakke-Jensen og resten av fylkespartiet, meg selv inkludert, i at vi må ha en helhetlig konsekvensutredning før det gjøres større endringer i leveringen av tjenestetilbudet. Det ligger i kortene at det omfatter de store investeringene som synes å komme i et nytt eller rehabilitert sykehus i Hammerfest

– Betyr det at du åpner for at sykehuset bør til Alta om det blir konklusjonen i utredningen?

– Det betyr at vi kontinuerlig må vurdere hvordan vi kan organisere helsetilbudet for å få mest mulig helse igjen. Sentralt i  Høyres politikk er at tjenestene skal leveres nærmest mulig innbyggerne. Vi må få fakta på bordet og ta av oss Alta- eller Hammerfest-briller når vi vurderer dette. Det gjelder å få best mulig helsetilbud til finnmarkingene, og handler ikke bare om Alta eller Hammerfest.

– Ivar bra for Alta

Han synes Laila Davidsen måtte å profilere Altas Høyres syn i sykehussaken står i sterk kontrast til ordførerkandidat Ivar Pettersen og andre sentrale politikere i Alta Høyre.

– Det bastante budskapet om at framtidens sykehus for Vest-Finnmark må ligge i Alta er noe helt annet enn den samarbeidsholdning Ivar Pettersen har kommunisert ut. Jeg tror Pettersens måte å drive politikk på er best for Alta. På meg virker Davidsen utspill som et sololøp, og ganske respektløst overfor partiet hun representerer.

Avviser påstandene

Laila Davidsen avviser at hun driver solospill i Høyre.

– Er det virkelig ikke aksept i Høyre for å stå på det man har lovet velgerne, og programfestet i lokallaget. Dersom Høyre skal spille dobbeltspill overfor velgerne framover i sykehussaken er det åpenbart ikke bare jeg som sitter på oppsigelse, sier Davidsen i en kommentar til Langedahls utspill.

Hun synes kommentaren er ufin, og et forsøk på å framstille utspillet som noe på siden av Alta Høyre.

– For øvrig kan nok alt det har sagt bekreftes av dagens ordførerkandidat som var med å vedta programmet i 2011 sammen med resten av Alta Høyre. Jeg har kun videreformidlet det jeg gikk på valg på i 2011.