Etter påtrykk og initiativ fra ordfører Laila Davidsen (H) ble oppdrettsnæringen, Alta laksefiskeri interessentskap (ALI), fiskere og representanter fra kommunen for en tid tilbake samlet i et felles «lakseråd», hvis oppgave har vært å blant annet jobbe fram lokale beredskapsplaner ved rømming.

Rut Olsen (Kp) overtok for litt siden stafettpinnen som leder for rådet. Hun mener det har vært gjort utrolig mye bra de siste par årene.

– Og med dette i bakhodet blir det veldig feil å gå ut og stemple næringen som «cowboyer», slik Kjetil Kristensen (Ap) gjorde i Altapostens spalter nylig. Jeg opplever at oppdretterne er ydmyke på at det er de som er problemet, hva angår både forurensning, luseproblematikk, rømminger og annet.

– Ønsker å rydde opp etter seg

– Oppdrettsnæringen er opptatt av miljøet, og de ønsker å rydde opp etter seg. Dette gjelder til og med Grieg Seafood, som har hatt noen uheldige episoder i Altafjorden opp gjennom årene. Vi opplever at selskapet nå har en ledelse som virkelig ønsker å endre ting til det bedre, sier Olsen.

– Du sier de «nå har en ledelse» som ønsker å endre ting til det bedre, hvordan var det tidligere?

– Det er ikke til å legge skjul på at mange har hatt vansker med å ha tillit til dem, blant annet etter rømminger som ikke ble meldt ifra om. Nå virker dette å være snudd helt. Her for litt siden oppdaget de et lite hull i en merde, og mistenkte at det kunne være en rømming. Da ble Alta kommune varslet umiddelbart. Jeg opplever at selskapet ønsker å bygge opp en tillit som har vært tynnslitt hos både befolkningen og politikerne.

Viktig beredskapsjobb

Kystparti-politikeren mener arbeidet som gjøres i «laksegruppa» er viktig.

– Blant annet skal det etableres en lokal beredskapsplan, der man kan «trykke inn alarmknappen» og sånn sett varsle både kommune, fiskere, ALI og andre dersom det finner sted en rømming. Slik kan man starte umiddelbart, for å få fisket opp mest mulig. Næringa har en nullvisjon, men når uhellet først er ute så må vi gjøre det vi kan for å begrense skadene, sier Olsen.

– Nå gir vel ikke gjenfiske overveldende resultater?

– Nei, men hittil har det vært slik at man står ganske handlingslammet når rømmingen skjer. Fiskerne mener for eksempel det kan være verre å sende ut 20 fritidsbåter på gjenfiske fordi disse risikerer å spre laksen.

Samarbeid

Samarbeidet mellom kommunen, fiskerne, oppdretterne og ALI er ifølge Olsen rimelig unikt:

– I stedet for å slåss og krangle jobber vi sammen for å bevare både miljø, fjorder og elv. Vi sitter ikke med hendene i fanget uten å bry oss om elva, slik noen tydeligvis tror.

Varslet «alle» etter rømmingsmistanke

Kommunikasjonsansvarlig Lasse Sørnes i Grieg Seafood Finnmark bekrefter overfor Altaposten at det var de som hadde den «mistenkte rømmingen» i mai, som Olsen henviser til.

– Denne var hos oss, og umiddelbart etter at vi oppdaget dette ble de andre oppdretterne, Alta kommune, Ali og flere andre varslet. Selv tok vi all fisken opp i brønnbåt og telte den. Det viste seg at det ikke var noen avvik, tallene stemte og vi kunne dermed konkludere med at det ikke hadde funnet sted noen rømming, sier Sørnes til Altaposten.