Med nesten rent flertall i Finnmark på en måling utført av respons er humøret på topp og selvtilliten hos Ap-leder Ingalill Olsen styrket. Med nesten rent flertall, og en oppslutning på 48,6 prosentpoeng, betyr det mindre at Ap gjør det dårligere i Alta enn i resten av fylket.

– Det ville uansett ikke være aktuelt for Ap å endre på vårt standpunkt i sykehussaken. Her har vi krystallklare årsmøtevedtak som verken jeg, Alta Ap eller noen andre enn årsmøte kan endre. Her slås det fast uten noen som helst tvil at Finnmark skal ha to sykehus, og at sykehuset for Vest-Finnmark skal være i Hammerfest. Finnmark Ap har avgjort at det ikke skal være lokalsykehus i Alta, fastholder Ingalill Olsen.

Alta Ap taus

FAp-lederen sier at hun ikke har motatt noe fra Alta Ap om de tolker årsmøtevedtaket om utredning som et pålegg om å utrede strukturen før de bygges et nytt sykehus i Hammerfest til to milliarder kr.

– Utredning er uaktuelt fordi Finnmark Ap fordi vi har besluttet at sykehuset skal ligge i Hammerfest. Vi har ikke behov for faglige innspill fordi dette er et rent politisk spørsmål.

Årsmøtevedtaket

Hun er også klar på hva som gjelder for partiet når de nå går til valg i forhold til kravet om en uavhengig konsekvensutredning. Det selv om Alta Ap tolker årsmøtevedtaket  som omhandler konsekvensturedning som et pålegg til å utrede alle sider, inklusiv geografi og demografi, før framtidige helsetilbud i Vest-Finnmark settes i verk.

– Lokaliseringen av sykehus er en politisk avgjørelse. Det er ikke et spørsmål for fagfolk, men for politiske beslutningstakere. Finnmark Ap har bestemt at sykehuset skal være i Hammerfest og da vil Ap bruke to milliarder kroner for et nytt sykehus her, om det viser seg nødvendig og det koster så mye. Det kan ingen utredning rokke ved, og derfor er en konsekvensutredning av strukturen ikke en politisk sak for Ap, forklarer partilederen til Altaposten.

Geir og Kåre

Dette betyr at tredjekandidat og en av de som ber om tillit på vegne av fylkestingslista til Ap, Geir Ove Bakken, etter partilederens oppfatning, må fortelle velgerne i Alta realitetene. Det er at det er tatt en politisk avgjørelse om plasseringen av sykehus og at det ikke er aktuelt med noen utredning av strukturen.

Det samme håper hun at stortingsrepresentant Kåre Simensen står fast ved. Begge har overfor Altaposten bekreftet at de sier ja til å få konsekvensutredet sykehusstrukturen før det eventuelt investeres i et nytt sykehus i Hammerfest.

– Jeg tar kun et forbehold i forhold til konsekvensutredning. De krav loven setter til en utredning i et slikt omfang skal selvsagt gjennomføres, men lokaliseringen står fast. Sykehuset for Vest-Finnmark skal være i Hammerfest, fastholder FAp-leder Ingalill Olsen.