Mandag tikket det inn melding fra Alta tingrett om at det er meldt oppbud i Bildeler og Rekvisita. Dermed er det slutt, etter 33 års drift.

– Det er ikke drivverdig mer. Vi har opplevd en markant endring i markedet, der omsetningen har sviktet de siste to årene med et siste halvår som har vært katastrofalt. Når situasjonen er blitt som den er, da er man forpliktet å legge ned, sier en åpenhjertig Christian Wahl.

Tungt

Han har drevet selskapet siden 2008.

– Vi meldte oppbud på fredag. Det var bittert å måtte gjøre det, og det var et tungt steg å ta. Vi har vært gjennom en lang prosess for å berge bedriften, ved å kutte kostnader og øke inntekter. Men vi klarte ikke å få tilbake kundene, sier Wahl.

Han ønsker ikke å si det rett ut, men legger samtidig ikke skjul på at Biltema-åpningen i juni i fjor gjorde vondt verre for bedriften hans:

– Kundene tok et valg og sluttet i stor grad å handle deler og rekvisita hos oss. Vi har hatt greit trøkk på bilstereo, tilhengere og annet der det trengs kompetanse for å selge – men omsetningen her har ikke vært stor nok til å holde liv i bedriften. Vi har hatt det tøft lenge, og den siste kneika ble for drøy, den kom vi oss ikke over.

Vanskelig for lokale

Wahl tror bedriftsstrukturen på den lokalt eide butikken har hatt mye å si for at det har gått trått i det siste.

– Det nytter ikke å være liten og alene. Jeg ser at du må ha kapital i ryggen for å drive i dette markedet i dag. Det blir stadig flere sentralt eide butikker, og disse er i stand til å snu seg raskt når markedet endrer seg. Vi hadde ikke sjanse til å gjøre dette da endringene kom, sier han.

– Hva skjer med deg og de ansatte?

– På slutten har jeg hatt en ansatt, som har fått seg ny jobb. Selv må jeg først og fremst puste litt, få tømt hodet og avklare situasjonen rundt oppbudet. Etter det håper jeg det er noen der ute som har behov for kompetansen min, avslutter Wahl.