Venstre kan og vil presse Høyre til å konsekvensutrede sykehusstrukturen. Det kom frem under Alta-besøket til venstre-leder Trine Skei Grande mandag.

– Det vil i så fall bety et viktig skritt på veien videre mot sykehus i Alta, konkluderte Alta Venstres leder Trine Noodt, etter at partileder Trine Skei Grande var klar i talen på at hun ville legge maksimalt press på regjeringspartiet Høyre.

– Vi går så langt som vi må gå, svarte Skei Grande på spørsmål fra Altaposten om hvor langt de er villig til å gå for å presse Høyre.

Etter at det er klart at også Frp sentralt er innstilt på en konsekvensutredning (ifølge Bård Hoksrud som gjestet Alta for en uke siden), er det bare for Venstre som støtteparti å legge bredsida til. Venstre-lederen kan ikke se et eneste fornuftig argument for at man ikke skal konsekvensutrede sykehusstrukturen i Finnmark, før man investerer millarder i nytt sykehusbygg.

– Jeg skjønner ikke hva man er redd for skal komme frem i en konsekvensutredning, sier Skei Grande, som minner om at det er snakk om enorme summer av fellesskapets verdier.

– Ikke bare det: Lovverket vårt tilsier at vi skal ha utredning, sier hun.

Ut av mørket

Selv om det er i tolvte time, er Venstre-lederen glad for at det fortsatt er tid til å utøve politisk press.

– Jeg skulle ønske at helseministeren hadde tatt jobben før meldinga hadde blitt lagt frem og hatt en ordentlig konsekvensutredning i bunn når vi skal fatte vedtak på sykehusstrukturen i Finnmark. Det som er bra er at han legger frem en melding slik at vi faktisk får diskutert det og at vi får dette frem i lyset, nå har dette vært lukkede interne prosesser i helseforetakene og nærmest businessvedtak. Men dette er vedtak som angår folks hverdag så sterkt, og da bør det være gjenstand for behandling og politisk debatt, fastholder Skei Grande.

– Nå som både Venstre og Frp er for, er det vel bare på sette press på Høyre, også blir det utredning?

– Ja, det skulle være det, og jeg håper at helseministeren får med seg signalene om at dette er en viktig sak for oss. Det er viktig å ha en sykehusstruktur som skaper trygghet i folks hverdag, og da er avstander en ganske viktig faktor, sier partilederen, som påpeker at det på denne bakgrunnen har vært viktig for Venstre å jobbe for føde- og akuttilbud i Alta.

Klattvis bosetting

Til ifinnmarks journalist sa Skei Grande at kjøttvekta spiller inn når nytt sykehus skal bygges, men hun påpekte samtidig at Hammerfest også er en by i vekst.

– Dere bor klattvis her i Finnmark, og kanskje er det også derfor strukturen er som den er, sa hun.

Programmet for Skei Grande var Universitet (fusjon/lærer/sykepleierutdanning), Alta videregående skole (elevhybler), BUL-huset (spillemidler), middag Altta sami siida (samiske barnehageplasser),  Alta interessentskap, Altaelva (oppdrett).