For litt siden, etter å ha sett en annonse i magasinet ShapeUp, bestemte Stiina Tangen Andersen seg for å nominere seg selv til konkurransen «Jakten på ShapeUp-jenta», hvor det jaktes etter «et inspirerende forbilde».

– Jeg tenkte at ja, dette vil jeg være med på. Så jeg skrev inn hvorfor jeg mente at jeg bør vinne. Så glemte jeg egentlig av det hele, forteller hun, og legger til at hun ble rimelig overrasket da det plutselig tikket inn en mail hvor hun fikk vite at hun var plukket ut som en av 27 blant over 500 nominerte.

– Gikk på trynet

Skal vi tro Tangen Andersen har hun det som skal til for å vinne konkurransen;

– ShapeUp skriver at de ikke jakter etter et supermenneske, men et supert menneske. En som er i aktivitet fordi man liker det, ikke en som sliter seg gjennom noe man misliker fordi man kun fokuserer på resultatet. En som har sunne verdier, som er positiv og kan inspirere andre. De leter etter forbilder til unge jenter.

– Og det er deg?

– Ja, jeg kan godt være et forbilde for unge jenter. Jeg mener jeg har vokst inn i en slik rolle, etter at jeg har gått på trynet selv. Selvfølgelig er jeg opptatt av å ta meg godt ut, men det er langt fra det viktigste for meg lenger. Og jeg føler jeg har et budskap å bidra med, noe jeg ønsker å spre til så mange som mulig – jeg vil bidra til at unge jenter forstår at man er god nok, uansett. Det er fint mulig å bli en bedre versjon av seg selv, og jeg mener det er bra at man strekker seg etter dette. Men med det ekstreme fokuset som er på kropp og utseende så er det lett å havne i fella der man hele tiden vil se på seg selv og kun se feil og mangler sammenlignet med modellene i magasinene.

Lever ikke etter janteloven

– Ved at du sier du godt kan være et forbilde for unge jenter, du er ikke redd for at andre skal fnyse av dette?

– Janteloven står veldig sterkt både i Alta og i Norge. Jeg har begynt å tenke veldig motsatt av dette, noe som særlig har kommet etter mye reising rundt omkring i verden. Jeg mener det er helt ok å være stolt av seg selv og at man tør å si at man kan være et forbilde også for andre. Det synes jeg vi nordmenn skal tillate hverandre.

Stor gevinst av yogaen

Tangen Andersen legger avslutningsvis til at det er gjennom yogaen hun har lært å balansere mellom det fysiske og mentale:

– Her lærte jeg å verdsette vår fysiske og mentale kropp som likeverdig, for begge deler er like viktig for å kunne dra nytte av god helhetlig helse. Helse handler ikke om å ha en sixpack, det handler om å føle seg vel i sin egen kropp, både fysisk og psykisk. Derav er det viktig å huske på at utseende ikke er en målestokk for hvor bra du er som menneske, ekte skjønnhet kommer innenifra!