– Dette er veldig spennende, mener Bengt Rune Strifeldt om brevet som Alta kommune har mottatt fra investorgruppen Norda partners, som ønsker å bygge et privat fengsel i Norge. De har nå tatt kontakt med en rekke kommuner om å inngå uformelle samtaler, og Alta er en av disse.

– Vi ønsker å etablere et fengsel i Alta og det er godt å høre at andre er i samme tanker. Da kan vi forene krefter, mener lederen i Alta Frp.

Vil be om samtale

I august i fjor trodde Bengt Rune Strifeldt den nye stortingsmeldingen om soningskapasiteten ville peke ut Vest-Finnmark som en høyaktuell kandidat som lokalitet for bygging av et nytt fengsel i Norge. Men da meldingen kom like før jul, var Nord-Norge langt nede på lista. I stedet ble det påpekt at nye fengselsplasser bør opprettes i Halden, Bergen og i Agder-fylkene, hvor presset er størst.

– Men belegget på fengselskapasiteten er sprengt og vil bli verre. Dagens regjering satser på politi og etterforskning, og derfor er det viktig å ha soningsplasser klare, mener Strifeldt.

Partikollega og varaordfører Ronny Berg har lest investorbrevet og er klar til å be om et møte etter ferietiden.

– Dette er en kjempemulighet. Derfor skal jeg og kommunalleder Oddvar Konst be om et møte med aktøren om hvordan vi skal gå frem videre, sier han.

Berg ser for seg at Alta kommune kan stille med fengselstomter både i Kåfjord, Eibymoen og Kviby.

– Alta har den infrastruktur og tjenestetilbud som trengs, så dette kan by på nye muligheter, mener Berg.

242 til utlandet

Altaposten lyktes ikke å komme i kontakt med kontaktpersonen til Norda partners innen deadline, men Tor Blaasmo uttalte følgende til Itromso.no tidligere denne uka:

– Norge har stort behov for nye fengselsplasser. Dette er en verdiskapning som kunne blitt lagt til distriktene.

Blaasmo viste til avtalen om at 242 norske fanger i stedet skal sone fengselet Norgerhaven i Nederland.

Forespørselen til investorene går ut på et offentlig-privat samarbeid hvor staten betaler private firmaer for å finansiere, bygge og vedlikeholde offentlige bygg. Norda partners har også sendt brev til blant andre Røros, Bremanger, Malvik, Ringebu, Målselv, Stavanger, Porsgrunn og Snåsa kommune.

– Vi har ressurser for dette i Norge. Det er kostbart å sende folk til soning i Nederland. Man ser hvilken verdiskapning vi går glipp av, konstaterte Blaasmo overfor iTromsø.