Oppdrettsbåten, oppkalt etter laksegründer Harald Volden, har vært i selskapets tjeneste helt siden den ble bygget i 1997 av Fiberplast Halsnøy AS.

Men tirsdag 29. juni var det nok. Da fikk oppdrettsbåten sin siste, luftige reis med kran opp på tørt land.

La på seg 19 tonn

Det ble et rimelig tungt løft, konstateres det fra Grieg Seafoods side. For mens båten opprinnelig veide 15 tonn som nydøpt, var vekta hele 34 tonn når han gikk av med pensjon.

– Det ligger en del vann mellom skrogene, noe som gjør den betydelig tyngre, forteller Raimond Olsen.

Båten er for øvrig bygget som en trimaran, med tre glassfiberskrog.

– Nå skal vi begynne arbeidet med å demontere utstyr som vi skal ta vare på, før vi går i gang med å kappe den opp. Alt arbeidet gjøres i Saltvika, sier Olsen, som har sitt virke på Griegs tekniske avdeling i Alta.

TREGERE ENN TIDEVANNET: Oppdrettsbåten «Simanes» var den første i tjeneste Volden Group. Den tunge skuta ble drevet av to smått puslete 40 hesters motorer – og slet med å gå fra tidevannet. Foto: Grieg Seafood

Andre «pensjonering»

Harald er den andre skuta som Grieg Seafood har pensjonert den siste tiden. Tidligere i år ble nemlig «Simanes» pensjonert. Denne var den første båten Volden Group kjøpte, og har vært i drift siden den ble bygget av Alta Båt og Mekk i 1985.

– Simanes var den første båten vi kjøpte. Det var en storslått "happening" når vi fikk overlevert båten, husker Jens Volden.

Ingen racer

Den lille kruttønna, som på den tiden ble regnet som en stor arbeidsbåt innenfor oppdrett, hadde også store oppgaver. Men den var ingen «racer»:

– Den ble levert med to slappe 40 hestekrefters motorer. Vi oppdaget raskt at tidevannet hentet inn båten og vi installerte to småspreke 80 hesters motorer i den. Da ble det mer fart. Ingen racerbåt, men dog, forteller Jens om «Simanes».

Erstatteren til Simanes har for ordens skyld fått navnet Brattholmen.

Men i motsetning til Harald er Simanes enda i bruk.

– Den er tatt over av en av våre ansatte som bruker den privat, melder selskapet.

KRANLØFT: Her løftes «Harald» opp fra sitt rette element og inn på land. Foto: Grieg Seafood