Fylkestopp Geir Ove Bakken krever full utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. Dermed sår han tvil om Hammerfest virkelig vil ha framtidens sykehus for Vest-Finnmark.

– Jeg forholder meg til, og står på, vedtakene til Finnmark Ap om å ha to sykehus i Finnmark lokalisert i Hammerfest og Kirkenes. Samtidig er det nødvendig å ha en konsekvensutredning i bunn før det eventuelt investeres milliarder i nytt sykehusbygg. Så får konklusjonene i utredningen vise om det er naturlig for Finnmark Ap å gjøre en ny vurdering av vedtaket om hvor sykehuset i Vest-Finnmark skal lokaliseres, sier Bakken, tidligere ordfører i Alta og en høyst sannsynlig fylkesråd for Ap som tredjekandidat på fylkeslista om partiet skulle fortsette i posisjon etter valget.

Advarte formannskapet

Det var Bakken som utløste sykehusdebatten da han i formannskapet i Alta for noen år tilbake slo alarm. Han var da blitt kjent med at det ble jobbet med et romprogram og antall kvadratmeter for et nytt sykehus i Hammerfest som overgikk planene som ble skissert i Kirkenes.

I dag er tonen en annen fra Bakken, og han støtter ikke lengre sine partivenner i Alta i kampen for å stoppe Nye Hammerfest sykehus, kostnadsestimert til over to milliarder kroner.

Alta Høyre på glid

Høyres ordførerkandidat i Alta, Ivar Pettersen, ønsker ikke at Alta skal gå fra en målrettet stille jobb til en konfrontasjons- og kravlinje der Alta skal gjøres til sykehusbyen for Vest-Finnmark.

– Vi har oppnådd mye, og vil få framtidige resultater om vi samarbeider i stedet for kun å kreve, påpeker Pettersen.

Han avviser at Alta Høyre vil gjøre som Alta Ap, gå til kamp mot Nye Hammerfest sykehus. På ett område har imidlertid Pettersen og Alta Høyre snudd. De tar utfordringen fra eldregeneralen i Frp, Bård Hoksrud, og vil konfrontere helseminister Bent Høie og Høyre i regjering med et krav om konsekvensutredning av sykehusstrukturen i Finnmark.

– Det er nødvendig, og nærmest selvfølgelig, at vi får en bred konsekvensutredning av ulike lokaliseringsalternativer før vi eventuelt beslutter å bygge et nytt sykehus til to milliarder i Hammerfest, slår Pettersen fast.

Mangler pasienter

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, sier at befolkningsgrunnlaget i Finnmark skulle tilsi kun ett sykehus, men at geografien tilsier tre.

– Finnmark Ap vil stå på for å bygge bedre helsetjenester i Alta, men sykehuset skal være i Hammerfest. Det har Finnmark Ap gjort enstemmige vedtak på, påpeker Olsen.