Terje Kivijervi både gremmes og skjemmes over hvor ustelt det er på Elvebakken.

– For eksempel utenfor Coop ser det rett og slett ikke ut. Det er like før jeg slutter å handle der, lyder dommen fra østkantboer Kivijervi, som nylig har kommet hjem fra Sverige og ikke kan unngå å sammenligne bydelen sin med de velfriserte områdene i nabolandet.

– Kontrasten er skrikende, mener han.

VELKOMMEN...?: Høymuler og geitrams konkurrerer om plassen i trappa til Boots apotek. Foto: Hanne Larsen

En rundtur rundt i handelsområdet i øst bekrefter Kivijervis analyse. Verst ser det ut utenfor det såkalte Infohuset, der Allvet dyresykehus og Boots apotek holder hus.

– Det var så vidt vi kom oss opp med vogna, sier elvebakking Harald Einvik, som ankommer apoteket via rullestoltrappa sammen med datter og barnebarn.

Han sikter til de meterlange høymuglene og viltvoksende geitramsene som konkurrerer om å krype opp etter trapp og vegger på bygget.

Daglig leder på Boots, Annbjørg Hætta, medgir at hun synes det er skjemmende med alt ugresset, men sier at hun ikke har kapasitet til å ta seg av dette.

– Byggeier har sagt at hun skal få ordnet opp i dette, men så langt har det ikke skjedd noe, sier Hætta.

Den som eier bygget heter Berit Kristine Hætta, men hun har ikke Altaposten lyktes å få tak i. Han som eier bygget ved siden av, Rema-bygget, har vi imidlertid fått i tale. Området utenfor Rema og MX Sport er nemlig heller ikke som klippet ut av en hagekatalog.

– Vi bruker normalt å shine rundt bygget og vi har også tatt oss bryet med å klippe ned høytvoksende trær som har sperret for utsikten til utkjørselen. Hekken ut mot veien har vi også trimmet og luket, selv om den egentlig er Statens vegvesen sitt ansvar, sier Jørn Håvard Hanssen til Altaposten.

I år beklager han utseendet utenfor med at de er inne i en ombyggingsperiode og står foran en større utbygging av hele bygget.

– Men vi skal likevel sette oss ned med de som leier hos oss og se hva vi kan gjøre. Det er klart at det vil bli hyggeligere for kundene om det ser bra ut på Elvebakken, medgir han.

Utenfor den tradisjonsrike matvarebutikken Coop Mega lar man humla suse: Høymugler langs veggene, høyt- og viltvoksende hekker mellom bygg og E6, en parkeringsplass der det vokser ugress i rabatter og langs gjerder, og en skjev lyktestolpe midt på plassen.

– Her hvor postkontoret lå før er det til og med begynt å vokse ut trær, kommenterer Terje Kivijervi, som er mer enn skuffet over hvordan Coop som byggeier har latt det bli seende ut.

– De burde ha penger nok til å pynte og holde det i orden, sier han lakonisk.

Eiendomsjef hos Coop Finnmark, Anders Henriksen, er lite glad for fokuset fra Kivijervi og Altaposten. På spørsmål hva han vil gjøre for på pynte på inntrykket svarer han:

– Hvis de andre gjøre noe, skal selvsagt vi også det.

– Er det rart det ser slik ut her nede med de holdningene, sukker Kivijervi.

Ekstra runde

Parken utenfor Coop, som Alta kommune har ansvaret for, ser rimelig velfrisert ut, og det samme gjelder midtrabattene langs E6, som er Statens vegvesens ansvar. Men blomster fins ikke.

– Jeg medgir at Elvebakken ser ustelt ut og fra Statens vegvesen sin side skal jeg se hva vi kan gjøre, sier Øyvind Bjørnå, som forteller at anbudet er satt ut til Mesta, men at han har det øverste ansvaret.

Også prosjektleder Ted Nilsen hos Mesta sier at de skal ta seg en ekstra runde til Elvebakken og se til at den jobben de har ansvaret for er og blir utført slik den skal.