– Hadde det vært tjue grader og sol ville en is-te på terassen fristet mer, innrømmer Carina Boberg, mens hun drar kortet hos Jysk på Sentrum syd.

Møbler og interiør

Det har hun ikke vært alene om. Jysk har hatt en omsetningsøkning på 25 prosent i juni og 19 prosent i juli sammenlignet med i fjor. Daglig leder Anniken Edvardsen innrømmer at det økte salget er like overraskende som gledelig.

– Med været tenkte vi bare «shit, det var det hagemøbelsalget». Men så viser det seg at folk har handlet innemøbler og interiør til hjemmet i stedet. Noe av økningen vår skyldes nok også at Bohus er borte. Ellers er vi nøye med å ha fulle hyller, så folk finner det de vil ha, sier Edvardsen.

Også hos Møbelringen har det vært rimelig hot i sommer. Og her har faktisk hagemøblene også solgt bra.

– I mai, juni og juli har salget på hagemøbler hatt en økning på 64 prosent sammenlignet med i fjor. På hele bruket har salgsøkningen i juni og juli vært på 19 prosent, noe vi er fornøyde med, sier Stig Arne Karlsen, som medgir at Bohus sin avvikling har gitt mersalg. Ellers har inntoget av terasseteltene gjort hagelivet mindre væravhengig.

– Vi selger både terassetelt og varmelamper, melder Karlsen.

Lese-vær

Markedskoordinator hos Amfi, Vera Henriksen, sier at trenden med oppgang for hus, hjem og interiør også gjelder for kjøpesenteret. Som helhet har senteret hatt en omsetningsøkning på 6,6 prosent i juni, mens tallene for juli peker i samme retning. I tillegg til å gjøre det koselig innendørs, har også mange funnet ut at en god bok er tingen. Ark bokhandel på Amfi kunne notere seg en økning i juni på hele 30,3 prosent sammenlignet med i fjor.

Amy Merethe Gaino og Julie Haugli som står bak disken på bokhandelen forteller opprømt at Ark Alta ligger an til å vinne en omsetningskonkurranse blant alle landets Ark-butikker.

– Klarer vi det målet blir det iPad på alle ansatte, gliser ungjentene fornøyde.

Tusjing for damer

I tillegg til romaner og krimbøker, er det solgt mye fargeleggingsutstyr, til voksne.

– Det er en ny trend blant særlig voksne damer. Og det må være en perfekt aktivitet når det er grått vær ute. Men også på flyreiser kan det være koselig å sitte og fargelegge, sier selgerne.

Gulle godt

Skjånes gullsmed skulle egentlig bare være i Alta en kort periode, men på grunn av det gode salget har ekteparet fra Nordkinn valgt å forlenge kontrakten i Sentrum syd.

– Salget på smykker generelt har økt siden i fjor, mens salget på nybestillinger og reparasjoner har økt enormt, sier daglig leder Penyamin Akdemir.

– Jeg tror det skyldes at folk vet at vi er her og at det ikke finnes så mange andre som reparerer smykker. Jeg kunne brukt all min tid bare på å ta meg av reparasjoner, sier Akdemir.

På Elkjøp i Sentrum syd har salget vært på det jevne.

– Grillsalget har uteblitt, men vi har tatt det igjen på andre ting. Det er ingen store utslag, men vi følger budsjettet og det er vi fornøyde med, sier Arvid Røde.

Peker nedover

Tom Egil Olsen hos Enfotobutikk melder om en sommer helt i balanse med fjoråret.

– Det er vi fornøyd med all den tid vi er i en bransje hvor pilene peker nedover.

– Hvorfor nedover?

– Folk bruker mobiltelefonene i stedet for ordentlige kameraer, og de fremkaller mindre bilder enn før. Det kan høres formanende ut, men mange får seg en aha-opplevelse når de kommer for å fremkalle bilder av eksempelvis avdøde slektninger, så oppdager de at de kun har mobilbilder. Og de har dessverre ikke den samme kvaliteten som vanlige kameraer. Det kan se fint ut på mobilen, men problemet er når de skal forstørres. Så man burde sikre seg med noen bilder fra et vanlig kamera, mener Olsen.

Situasjonen for Parksenteret for øvrig har vi ikke lyktes med å få klare svar på, men en ferierende senterleder Marita Rognli melder at de muntlige tilbakemeldingene fra butikkene er gode.

– Det ustabile været har nok ført til god omsetning for de aller fleste, fastslår Rognli.

BOK-SOMMER: Bøker har det gått mye av i sommer konstaterer markedskoordinator i Amfi, Vera Henriksen og Ark-ansatte Amy Merethe Gaino og Julie Haugli. Foto: Hanne Larsen