Det er etter rømmingen i Kvænangen og en mulig ny rømming fra ukjent kilde, som Altaposten omtalte mandag, at ordføreren reagerer.

– Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har gjort noen grep, men det monner ikke. Kravene er for puslete. Det verste er at antall lakserømminger ikke ser ut til å avta, sier Laila Davidsen. Begge er politikere i Høyre.

Roper i skogen

Davidsen mener et samlet politikerkorps, på tvers av partigrensene, har ropt et varsku mot næringen og økt biomasse i Altafjorden i mange år.

– Men regjeringen er ikke lydhør. Tilbake står lokalpolitikere uten makt. For et par år siden foreslo jeg overfor formannskapet at vi kunne åpne arealplanen og gjøre endringer rundt lokaliseringen av oppdrettsanleggene. Men det var det ikke stemning for da.

– Men det er jo dine partikamerater som styrer, og var det ikke slik at Høyre gikk inn for nye konsesjoner i Altafjorden for ikke så lenge siden?

– Jo, men vi når likevel ikke frem. Og det med nye konsesjoner ved Årøya var et forsøk på å få inn grønne konsesjoner hvor kravene til færre lakselus og steril fisk er sterkere, kontra nye ordinære konsesjoner. Vi følte at det var et bedre alternativ tross alt, svarer hun.

Gjør kuvending

Firskeridirektoratet gikk i dag ut i NRK Finnmark og avlivet sitt eget utsagn i Altaposten mandag, der de opplyste at de allerede før helga mistenkte at det hadde vært en ny ukjent rømming.

– Vi har ingen indikasjoner på det. Ingen varsel og heller ingen oppdrettere som har mistet fisk. Vi vet ikke engang om fisken notfiskeren på Isnestoften fikk er oppdrettsfisk før skjellprøvene er analysert. Jeg synes det blir feil å hause opp et problem som ikke eksisterer, sier regiondirektør i Finnmark, Hermod Larsen, til Altaposten.

– Det gjøres mye god jobb blant oppdretterne nå. Men vi ser at det eksempelvis under operasjoner med brønnbåt kan komme strengere krav, blant annet med kontrollør ombord i fremtiden, sier han til Altaposten.

Rømmingene fortsetter

Altaposten fortalte i går om sjølaksefisker Jarl Åge Haugan, som i forrige uke fikk fem oppdrettslaks på 2,5 kilo hver. Både Marine Harvest, som mistet fisk på ett kilo i Kvænangen for halvannen uke siden, og Fiskeridirektoratet tror fisken Haugan fikk i nota må komme fra en ukjent rømming.

Ordføreren reagerer på at så få laks er gjenfanget i Kvænangen.

– Slik jeg forstår det rømte fisken fredag eller lørdag, men først mandag gikk det ut pressemelding om rømmingen. I løpet av et par døgn er fisken spredd over et stort område. Det burde finnes prosedyrer slik at gjenfangstfisket nærmest starter på sekundet, mener hun.

  • Altaposten har forsøkt å få kommentarer fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til denne saken uten å lykkes.