– Direktøren i Helse Nord må gjerne hevde at han håper Helse Nord er i gang med bygging av et nytt sykehus i Hammerfest til to milliarder i 2019, men Alta Ap kommer aldri til å godta et kupp av sykehusstrukturen i Finnmark. Alta Ap har sagt at vi kan akseptere og støtte en renovering av dagens sykehus, innvendig som utvendig, men kommer til å kjempe med alt vi har mot et nytt sykehusbygg, sier leder i Alta Ap, Bernt Berg, og får full støtte av ordførerkandidat Monica Nielsen.

Et kupp

Begge etterlyser en sterkere politisk styring og demokratisk prosess rundt framtidig sykehusstruktur i Finnmark. Det som har satt full fyr på rosenes leir i Alta er Helse Nord-direktør Lars Vorlands uttalelser til formannskapet i Hammerfest om at det kun skal brukes småpenger i Alta på helseutbyggingen i forhold til det som skal skje i Hammerfest. Styret i Helse Nord er også informert om at kostnadsestimatene for et nytt sykehus i Hammerfest stadig øker, og nå har passert to milliarder kroner. Vorland sa til formannskapet i Hammerfest at han håper at utbyggingen av Nye Hammerfest sykehus kan starte i 2019.

– La det være helt klinkende klart hva som er målet til Alta Ap. Vi ser fram mot et fullverdig sykehus i Alta med akuttjenester og fødeavdeling. Vår strategi er å bygge stein på stein fram mot at sykehuset står klart til bruk. Et nytt sykehus til to milliarder kroner vil fordre at pasientstrømmen fra Alta til Hammerfest fortsetter, noe som vil stoppe den gradvise utbyggingen i Alta, var beskjeden fra partilederen og ordførerkandidaten.

Full renovering

Partileder Berg påpeker overfor Altaposten at han satt i redaksjonskomiteen under Finnmark Ap sitt årsmøte da helsetilbudet var til debatt.

– Forslaget vi kom fram til etter sterk diskusjon, og som senere ble enstemmig vedtatt, sier at utbyggingen av helsetilbudet i Alta skal fortsette og at sykehuset i Hammerfest skal renoveres. Det var aldri snakk om noe nytt sykehus, og Alta Ap ville selvsagt aldri vært med på et vedtak om å bruke milliardbeløp på et sykehus som forutsetter at pasientene fortsatt skal måtte komme fra Alta, klargjør Berg.

– Men i vedtaket er det forutsatt en utbygging i Hammerfest?

– Som sagt en renovering, og det kan ingen være mot. Vi snakker ikke om milliardbeløp, men noen hundre millioner kroner, summer nærmere det som Helse Nord bruker i Alta. Samtidig understreker jeg at Alta Ap er mot å ta fra Hammerfest sykehusstatusen.

Krever konsekvensutredning

Alta Ap har i kommunestyret stemt mot å kreve konsekvensutredning før det gjøres milliardinvesteringer i sykehusstrukturen. Nå går partilederen og ordførerkandidaten ut med full støtte til kravet om en uavhengig faglig konsekvensutredning.

– Vi mener at det allerede er satt krav om dette tilbake til Stoltenberg-regjeringen. Da var grensen satt til en halv milliard og nå er det bare opp til Frp og Høyre lokalt å presse på sine egne i regjeringen. Dersom Helse Nord virkelig har planer om å bygge et nytt sykehus til to milliarder i Hammerfest bør en første starte med å få en uavhengig faglig utredning av ulike alternativer av hvor helsetjenestene skal leveres. Ut fra en faglig vurdering av økonomi/samfunnsøkonomi, reisebelastning/pasientbelastning, sikkerhet og rekruttering av fagfolk med mer bør tjenestene bygges ut. Det har vi støtte for sentralt i eget parti, hevder ordførerkandidat Monica Nielsen.

...men får ingen støtte fra Ingalill

Alta Ap med ordførerkandidat og partileder hevder at de har årsmøtevedtak fra Finnmark Ap i ryggen når de nå går til kamp mot Nye Hammerfest sykehus til to milliarder. Det avvises i Finnmark Ap.

– Finnmark Ap har aldri skilt mellom renovering og nybygg. Finnmark Ap har sagt at vi skal ha to sykehus i Finnmark; i Hammerfest og Kirkenes. Nå handler det om å ruste opp på begge plassene slik at finnmarkingene får best mulig sykehustjenester, sier leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen.

Hun understreker at Finnmark Ap samtidig har sagt at helsetjenester skal bygges opp i Alta slik at pasientene skal kunne behandles nærmere der de bor.

– Når det gjelder kostnader har det aldri vært tema i vår behandling. Vi har sagt at sykehusene skal utvikles best mulig ut fra faglige råd. Kravet om konsekvensutredning av strukturen har vi avvist fordi vi står fast på Hammerfest og Kirkenes som sykehusbyer. Loven skal selvsagt følges, og store investeringer utredes slik at det er forsvarlig grunnlag for å gjøre vedtak, avslutter hun.