Blant landets rådmenn ønsker syv av ti kommunesammenslåing mellom en eller flere kommuner, viser en ny undersøkelse. Det er en økning på 10 prosentpoeng fra i fjor.

Antall rådmenn som svarer «vet ikke» på om de ønsker kommunesammenslåing eller ei, har sunket fra 28 til 21 prosent, viser undersøkelsen, som er gjennomført av Kommunal Rapport. Hvorfor så mange rådmenn har beveget seg fra «vet ikke» til «ja» kommer ikke fram i undersøkelsen. De fleste av rådmennene som sier ja, mener at kommunene da kan tilby bedre tjenester.

Rådmann i Flakstad kommune i Lofoten, Erling Sandnes, er en av dem som ønsker sammenslåing.

– Infrastrukturen i 2015 tilsier en annen organisering enn for 50 år siden. Det vil medføre sentralisering, men samtidig vil nye senter være lett tilgjengelig, skriver Sandnes i sin begrunnelse.

Andelen som sier et klart nei til sammenslåing har sunket fra 12 til 10 prosent. En av dem som fortsatt sier nei, er rådmann Stian Skjærvik i Hattfjelldal kommune i Nordland.

– Dårligere tjenester til distriktene, reformen er en sentraliseringsreform, det blir en overvekt av politisk representasjon fra byene i bystyrene, mener Skjærvik.

Det kommer ikke fram av saken hvor mange av landets drøyt 400 rådmenn som har svart på undersøkelsen.

Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen har tidligere uttalt at kommunene i vestfylket neppe har mye å tjene økonomisk på å slå seg sammen – men han tror dette over tid kan føre til et bedre tjenester for flere av innbyggerne i kommunene.

11. august møtes for øvrig Alta, Loppa, Kautokeino og Kvænangen kommune for å blant annet diskutere kommunesammenslåing.